Themaweek over de jaren tachtig

De jaren 80 zijn niet alleen schoudervullingen en slechte muziek, maar ook het EK van ’88 en de walkman. Nat. Geo maakte een themaweek over die zo belangrijke jaren.

John Lennon werd vermoord, Lady Diana Spencer trouwde met prins Charles. We konden ineens 24 uur per dag nieuws bekijken dankzij CNN en als dat verveelde speelden we PacMan. Don Johnson werd een ster dankzij de serie Miami vice en Madonna voelde zich nog een maagd.

Marco van Basten

Er gebeurde genoeg in de jaren tachtig, zo veel zelfs dat National Geographic een hele themaweek besteedt aan het decennium. De week wordt afgetrapt met voetbal uit de jaren tachtig, toen het echt grote geld in beeld kwam en de transfer-sommen de hoogte in schoten. Artistiek gezien was de goal van Marco van Basten in de finale van het door Nederland gewonnen EK van 1988 een van de hoogtepunten. Ondertussen steeg Johan Cruijff als trainer van Barcelona tot grote hoogten. Voetballers als Bruce Grobbelaar, Ian Rush en Tony Evans vertellen vanavond over hun gloriedagen.

Apple en Levi’s

De serie The decade that made us gaat over de politieke, technologische, culturele en sociale revoluties uit de jaren tachtig. In de eerste aflevering komt de legendarische tv-commercial van Apple uit 1984 aan bod. Daarin zette het nieuwe, jonge Apple grote concurrent IBM neer als een saaie reus voor slaafse volgers. Vier jaar daarvoor veranderde miljardair Ted Turner de wereld met CNN, het eerste 24-uurs nieuwskanaal. Nooit meer hoefden we iets te missen van het wereldnieuws, we waren voortaan overal live bij. In Groot-Brittannië werd het spijkerbroekenmerk Levi’s weer hip dankzij een reclame. Nick Kamen trok zijn jeans uit in een wasserette en alle
vrouwen vielen in katzwijm.

Rubik’s Cube

De komende week valt er nog veel meer te genieten in de jarentachtigweek. En dan gaat het o.a. over de enorme rage van de Rubik’s Cube, de kubus die mensen na wekenlang ijverig draaiwerk overal ter wereld tot wanhoop dreef. Want hoe kreeg je in hemelsnaam alle kleuren weer op de goede plek? Mocht u na meer dan dertig jaar de drang voelen om nogmaals een poging te wagen met die verdraaide kubus, op de website www.rubiks.com kunt u voor een luttele 12 dollar een originele kubus bestellen. Op dezelfde site staan trouwens video’s waarin precies wordt verteld  hoe je de kubus weer op de juiste manier in elkaar kunt draaien...  

Reageren