Thunderbirds-bedenker overleden

Gerry Anderson, de bedenker van de legendarische Britse serie Thunderbirds is vandaag overleden. Hij werd 83 jaar.

De Brit leed al drie jaar aan de ziekte Alzheimer en overleed in zijn slaap. Iedereen van vijftig jaar en ouder kent de poppenserie Thunderbirds met de leus: Thunderbirds are go! De serie ging over de organisatie International Rescue van vader Jeff Tracy en zijn vijf zonen die te hulp schoten bij internationale rampen. Alle zonen bestuurden voertuigen, raketten en boten. De andere medewerkers heetten Lady Penelope, Brains en butler Nosey Parker. 

Mijnramp

Van de serie werden 32 afleveringen gemaakt en drie films. Thunderbirds werd in de jaren zestig een wereldwijd succes. Anderson kwam op het idee nadat hij hoorde over een mijnramp in Duitsland. De apparatuur om de ingesloten mijnwerkers te redden moest van ver komen en Anderson bedacht dat het mooi zou zijn wanneer een internationale organisatie binnen afzienbare tijd terplekke zouden zijn. 

Technisch

Thunderbirds werd een poppenserie omdat een serie met echte mensen en alle technische snufjes veel te duur zou zijn. In Nederland werd de serie uitgezonden door de Avro. 

Bekijk hieronder het intro van Thunderbirds
Reageren