To beer or not to beer

Tot op de dag van vandaag blijven de meningen over Timothy Treadwell ernstig verdeeld. Was hij nou een gepassioneerde dierenliefhebber en fanatieke natuurbeschermer of een totale gek?

Hij leefde dertien zomers lang tussen de bruine beren in Alaska. Volgens Timothy, die zich tot natuuractivist bekeerde nadat de rol van Woody in Cheers aan zijn neus voorbij was gegaan, hadden de dieren hem geaccepteerd en waren ze ongevaarlijk.

Joggen enger
"Joggen in Central Park in New York is enger dan leven tussen de beren", zei hij in een interview tegen David Letterman.

Aaien en koosnaampjes
De documentaire Grizzly Man bestaat voornamelijk uit beelden die Timothy en zijn vriendin Amie Huguenard maakten van de beren en waarin Timothy angstaanjagend dichtbij de beren komt, ze aait en ze gezellige koosnaampjes geeft als
Sergeant Brown en Mr. Chocolate.

Macho-toespraak
Af en toe barst hij uit in een macho-toespraak tegen de camera: 'I am a kind warrior! I will not die at their claws and paws! I will be a master!' Regisseur Werner Herzog maakte een selectie uit de honderden uren materiaal en interviewde kennissen.

Afloop
De afloop van het verhaal mag bekend zijn. In oktober 2003 komen Timothy en Amie de verkeerde beer tegen. Er is geen beeld van de aanval, wel geluid. Timothy probeert luid schreeuwend de beer van zich af te houden. Amie probeert hem tevergeefs te helpen.

Lichamen gevonden
Een paar dagen later worden hun lichamen gevonden door het vliegtuigje dat het stel op zou komen halen. Een enorme beer zit bovenop hun beider lichamen. Timothy Treadwell dacht dat hij één van hen was, maar uiteindelijk beslisten de beren anders.

Reageren