Toch 'God-conference' van Guido? (Update)

Cabaretier Guido Weijers gaat alsnog in een programma zijn grappen over God maken. Hij is uitgenodigd door Radio 3FM om in een uitzending zijn zegje te komen doen.

Radio 3FM-dj Michiel Veenstra hoorde het nieuws over het voortijdig schrappen van Loopt een man over het water, het EO-programma waarin Guido grappen zou kunnen gaan maken over God. Daarop besloot de dj om Guido zendtijd te geven op 's lands bekendste radiostation.

Loopt een man over het water draaide om het op humoristische wijze bespreekbaar maken van het geloven in God. De vraag is of de 3FM-variant even nobel gaat worden als de EO-variant van Arie Boomsma (foto) zou zijn geweest.

Pas later wordt bekendgemaakt wanneer de conference van Weijers zal worden uitgezonden.

Het complete verhaal achter dit nieuws lees je hieronder.

---

EO schrapt omstreden programma (bericht 03-08-2009)

Groot nieuws in medialand: de publieke omroep EO heeft een programma geschrapt voordat het goed en wel was opgenomen, maar wel nádat er al met veel tamtam toestemming was gegeven om een pilot op te nemen. Het gaat dan natuurlijk om het veelbesproken programma Loopt een man over het water, waarin EO-hervormer Arie Boomsma het woord wilde geven aan Nederlandse cabaretiers en hun mening over god. En zo krijgt Arie voor de tweede keer het deksel op zijn neus bij de Evangelische omroep en vallen critici over elkaar heen om de houding van de EO aan te vallen.


Loopt een man over het water draaide in concept om het op humoristische wijze bespreekbaar maken van het geloven in God, en het standpunt daarop van 'grappige mensen'.

Dialoog over geloof
De pilot van het programma zou worden opgenomen met de doorgaans niet fijnzinnige SBS-cabaretier Guido Wijers. Maar het risico dat Guido God er eens goed van langs zou geven was juist de bedoeling, zo kondigde Arie aan.

Op zijn weblog schreef Arie afgelopen weekend nog: "De cabaretiers zijn volledig vrij en kunnen daarom heel kritisch of zelfs spottend zijn, maar in 'Loopt een man over het water' gaat het juist om de dialoog. Gelovige kijkers krijgen een spiegel voorgehouden en niet gelovige kijkers worden aan het denken gezet over die bijzondere figuur, Jezus."

2-Arie Boomsma © EO

Toestemming
Toestemming van de EO had hij dit keer wel, in tegenstelling tot de vorige keer, toen een pikante fotoreportage in een homoblad door de EO-leiding bestraft werd met een maandenlange schorsing.

Sterker nog: het format van het programma kwam van de EO zelf. Arie werd gevraagd om het te presenteren, en raakte enthousiast. Ten onrechte dus.

Guido afgebeld
Na wat omschreven werd als "commotie in de media'', besloot de EO dat het doorzetten van de opnames misschien niet verstandig was.

Bij RTL Boulevard werd maandagavond de indruk gewekt dat de omroep geschrokken zou zijn door een groot aantal ledenopzeggingen dat de omroep te verduren kreeg, en dat lijkt ook zo te zijn. Al omschrijft de EO dat was omfloerster: 'naast positieve reacties zijn absoluut opzeggingen binnengekomen van diverse stromingen binnen de achterban'.

Hoe dan ook kreeg Arie maandagmiddag te horen dat hij Guido kon afbellen.

Cabaretier Guido Weijers.jpg © Kippa

Krtiek
De krtiek is niet van de lucht. Zo concludeerde RTL Boulevard ook al dat het Reformatorisch Dagblad het nieuws vandaag op de voorpagina had staan, terwijl de middagkrant het nieuws nooit mee had kunnen nemen als men niet al eerder op de hoogte was geweest van het schrappen dan Arie Boomsma zelf. Het nieuws zou dus bij de EO gelekt zijn.

Godlastering of vernedering
Columnisten online halen vooral uit naar de in hun ogen bekrompen rand van de televisie-evangelisten. Trouw-columnist Lodewijk Dros schrijft: "Risico's nemen, dat durven ze bij de EO, maar risico's inschatten, dat kunnen ze niet. Dat is een beetje dom. En voor Arie is het zelfs schofferend en vernederend (wat natuurlijk veel minder erg is dan de godslastering die anders de huiskamers zou zijn ingeslingerd)."

Waarop hij concludeert: '"Voor hem (Arie - red) zit er niets anders op dan zijn biezen te pakken. Brodeloos zal hij niet worden, noch z'n geloof kwijtraken. Maar wel: zijn eigenwaarde behouden. Arie, hou toch op!"

Grenzen
EO-directeur Arjan Lock in De Pers: "Wij blijven een omroep met het verlangen om met mensen die God niet kennen, het gesprek aan te gaan. Soms zoeken we hierin grenzen op en kiezen we voor een spannende vorm. Nadat we nogmaals kritisch naar het format hadden gekeken, zijn we tot het besluit gekomen te stoppen met de productie'."

Plek in programmering
En dus krijgt Nederland op 31 augustus geen Loopt een man over het water te zien. De eerste aflevering zou op tv komen tijdens Het TV Lab, de experimentele week op Nederland 3 waarin nieuwe tv-formules worden uitgetest.

Als het programma zou aanslaan, was er kans op een grotere serie. Maar niet dus. De programmering krijgt ruimte voor een andere omroep met durf, en Arie kan op zoek naar nieuwe ideeën.

Reageren