Toekomst voor Undercover In NL? (Update)

Alberto Stegeman is onzeker over de toekomst van zijn programma Undercover In Nederland nu de rechtbank SBS heeft verboden om verborgen camerabeelden uit te zenden van een 'malafide' paardenhandelaar. Alberto hoopte de wanpraktijken van de vrouw in de uitzending van aanstaande zondag aan de kaak te stellen, maar de rechter oordeelde woensdag in een kort geding dat de undercoverbeelden niet mogen worden uitgezonden.

  • Update 17-05-2010:
SBS en Stegeman in hoger beroep

Updates staan onderaan het artikel.

---

Origineel bericht 13-05-2010:
Toekomst voor Undercover in Nederland?


De paardenhandelaar zou haar klanten misleiden door zieke paarden als kerngezonde exemplaren te verkopen.

"Ik heb een malafide paardenhandelaar opgespoord", vertelt Alberto in Shownieuws. "Zij ontkende altijd dat ze dat was. Het kon alleen maar met de verborgen camera worden aangetoond. Dat is me gelukt. Dat bewijs hebben we geleverd. We zouden haar onherkenbaar maken. Dat hebben we ook bij de rechter gemeld. Ik zou haar naam ook niet noemen."

Alberto: "Ik heb bewijs in beeld van een ongelooflijke misstand. Ook hoe zij krankzinnige scheldpartijen heeft tegen die paarden. Dat wil ik laten zien aan Nederland en dat mag dus niet meer."

Niks mag
De presentator vreest nu voor de toekomst van zijn programma en undercover reportages in het algemeen. "Hoe moet ik verder met Undercover In Nederland, waar we altijd de verborgen camera voor gebruiken? Ik weet niet meer wat een journalist nu nog wel als verhaal op tv mag brengen. Als dit niet meer mag, dan mag helemaal niets meer", beklaagt hij zich.

Opgelucht
De paardenhandelaar is daarentegen erg opgelucht met de uitspraak, vertelt haar advocaat Cees Nierop: "De cliënte zag erg op tegen de uitzending. Ze heeft er op gewezen dat de paardenwereld een kleine wereld is. Als ze met haar gezicht en met naam en toenaam bekendgemaakt wordt, dan zal ze daar veel schade ondervinden. Ze is erg blij met de uitspraak."

SBS6 en Alberto hebben hoger beroep aangetekend tegen de uitspraak, dat mogelijk volgende week zal dienen. Aanstaande zondag zal Undercover In Nederland starten met een andere reportage.

Peter R. in hetzelfde schuitje
Kortgeleden werd ook collega Peter R. de Vries verboden om verborgen camerabeelden uit te zenden. De misdaadverslaggever wilde 'onthullende beelden' van seriemoordenaar Koos H. uitzenden, maar werd na de eerste uitzending voor de rechter gedaagd. In eerste instantie negeerde Peter de uitspraak van de rechter en ging ondanks een boete van 15.000 euro door met de tweede uitzending van het drieluik over Koos. De derde uitzending werd echter ontdaan van alle verborgen camerabeelden. Er was een dwangsom van 500.000 euro voor nodig om Peter R. en zijn journalistieke principes te doen zwichten.

---

Update 17-05-2010:
SBS 6 en Alberto Stegeman gaan in hoger beroep


SBS 6 en Alberto Stegeman zijn teleurgesteld in de uitspraak van de rechter en hebben een turbo spoed appèl bij het gerechtshof aangevraagd, dat hopelijk volgende week zal dienen.

Stegeman: “Ik betreur de uitspraak van de rechter enorm. Ik heb bewijs in beeld van een ongelooflijke misstand die naar mijn mening alleen maar met de verborgen camera kon worden aangetoond en die klip en klaar de handelswijze van deze vrouw laat zien. We hebben de rechter laten weten dat we de paardenhandelaar onherkenbaar zouden maken en dat we haar naam ook niet zouden noemen. Het is onbegrijpelijk dat de rechter in ons nadeel beslist en daarom ondernemen we nu stappen. Dit verhaal moet worden verteld”.

De desbetreffende aflevering zal tot nader order worden uitgesteld. Undercover in Nederland is zondag 16 mei wél gewoon begonnen, zij het met een andere reportage.

Reageren