Toine van Peperstraten praat

Ook Toine van Peperstraten is in Zwitserland om het EK te verslaan. In een exclusief interview praat hij over zijn ambities, Jack van Gelder en vakantie...

Heb je zin in het EK?

"Ja, zoals heel Nederland. Ik ben natuurlijk nogal voetbalminded, maar ik vind het extra leuk omdat ik een taak heb bij een evenement waarin iedereen ge├»nteresseerd is.”"

Waar kijk je de wedstrijden van het Nederlands elftal?

"Ik doe bij Studio Sport elke dag het EK-Journaal en ik moet nog even zoeken naar een plekje waar ik vervolgens de wedstrijd kan kijken. Ik ga ook nog naar Zwitserland om bij de wedstrijden te zijn van de tegenstanders van het Nederlands elftal. Daar doe ik verslag vanaf het veld."

Wat vind je het mooiste van een groot toernooi?


"De hele opwarmingsfase. De voorpret. Het chauvinisme en het slappe geouwehoer in de kroeg."

Moet Jack van Gelder niet eens plaats maken zodat jij een programma als Studio Sportzomer kan presenteren?

"Ik ben nog heel jong en ik leer nog altijd. Ik vind het al heel mooi om zo’n toernooi van dichtbij mee te maken. Maar je hebt gelijk, een late night praatprogramma is een gezonde ambitie voor me."

Jij hebt als presentator veel te maken met voetbalanalysten. Wanneer ben je een goede?

"Als je een wedstrijd kan lezen. Als je precies ziet wat er structureel fout gaat in een ploeg en het ook nog eens goed kan verwoorden. Het moet voor iedereen zijn te volgen. Van kenners tot moeders. Youri Mulder is goed. Hij zit niet in een keurslijf en kan onverwacht uit de hoek komen. Co Adriaanse is een van de besten. Hij ziet alles."

Hoe gaat het Oranje het doen?

"Het wordt natuurlijk zwaar om de poulewedstrijden door te komen, maar ik heb goede hoop. Het zijn allemaal goede individuele spelers. Nu moet het nog een team worden. De spelers moeten voor elkaar willen werken. Ik denk dat Van Basten dat wel voor elkaar krijgt."

Wie wordt Europees kampioen?

"Ik verwacht veel van Portugal."

Mag je binnenkort afreizen naar Peking voor de Olympische Spelen?

"Nee, ik ga veel vanuit de studio werken. In 2000 en 2004 ben ik meegegaan als volleybalcommentator en dat was geweldig om mee te maken. Maar het volleybalteam heeft zich dit keer niet gekwalificeerd."

Is er tussen al dat sportgeweld door nog wel tijd voor vakantie?

"Tijdens de Tour de France zijn er niet zoveel mensen nodig, dus dan kan ik weg. Maar in een zomer als deze met al die mooie sport, vind ik het niet erg om wat extra te werken."

Reageren