Tonnen boete voor NPO en SBS

Het Commissariaat voor de Media (CVDM) heeft zowel de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) als SBS Broadcasting een boete opgelegd. De beide organisaties hebben in 2009 de maximaal toegestane hoeveelheid reclame per uur overschreden.

Zowel de NPO als SBS krijgen daarom nu een boete van 117.500 euro. Dat maakte het CVDM donderdag bekend.

Twaalf minuten
Een steekproef over 2009 heeft laten zien dat beide organisaties meerdere malen het maximum van twaalf reclameminuten per uur met twee, tot soms wel vijf of zes, minuten hebben overschreden.

De NPO en SBS kunnen nog in bezwaar gaan tegen de besluiten van het Commissariaat. De kans is ook groot dat dat gaat gebeuren, want soms is het overschrijven van de reclameminuten per uur niet expres, maar gebeurt het per ongeluk doordat bepaalde programma's uit lopen en reclameblokken opschuiven.

Voorkomen
Mediacommissaris Madeleine de Cock Buning weet dat ook: "We zijn ons ervan bewust dat het voor omroepen in de praktijk soms lastig is zich aan de reclamemaxima te houden wanneer live programma's uitlopen, zodat ook de reclameminuten doorschuiven. Zo kan er in het daaropvolgende uur een overvloed aan reclameminuten ontstaan."

Ze ziet het echter als een taak van de uitzenders om dat soort situatie te voorkomen: "Het is goed om te merken dat de betreffende omroepen voorzieningen treffen om in de toekomst te kunnen voldoen aan de Europese reclamemaxima."

Of beide organisaties nu in beroep gaan of niet, binnenkort zal de reclamezendtijd opnieuw worden gecontroleerd.

Reageren