Top Gear misleidt kijkers: accu half vol voor test

Het populaire BBC-programma Top Gear heeft onlangs haar kijkers misleid tijdens een test met de Nissan Leaf electrische auto. De makers van het programma lieten de batterij van de auto voorafgaand aan een test tot minder dan de halve capaciteit leeglopen. Aan de kijkers werd dit niet gemeld.

Nadat vervolgens de auto op de resterende batterijlading het einddoel niet haalde en de auto kilometers naar een oplaadpunt geduwd moest worden concludeerde presentator Jeremy Clarkson dat "electrische auto's niet de toekomst hebben".

This is TV
Nissan had het testexemplaar van de Leaf met een volledig opgeladen accu bij Top Gear afgeleverd. De auto had het eindpunt daarop makkelijk kunnen bereiken. Op een beeldscherm in de auto is bovendien  de oplaadtoestand van de batterij te zien. Inmiddels heeft Jeremy Clarkson toegegeven dat hij wist dat de batterij aan het begin van de rit niet volledig opgeladen was. "Maar dit is nu eenmaal televisie", aldus de presentator. 

Regels
Top Gear heeft met deze actie echter wel de strenge regels van de BBC overtreden. Volgens de redactiestatuten mag de kijker niet misleid worden. Het is bovendien niet de eerste keer dat Top Gear haar kijkers op een dergelijke manier misleidt: tijdens een test van de, eveneens electrische, Tesla Roadster, haalde men iets soortgelijks uit .Dat leidde uiteindelijk tot een rechtszaak.

Bekijk hieronder de gewraakte test van de Nissan Leaf door Top Gear.

Reageren