Top Gear vermoordt The Stig

Het is voorbij: de rechter heeft uitspraak gedaan en Top Gear-coureur Ben Collins mag zijn autobiografie publiceren. Dat betekent dat de BBC nu ook officieel toe zal moeten geven dat Collins voorheen beter bekend was als... The Stig. Zodoende wordt afscheid genomen van Collins. Hoe? Hij wordt, net als zijn voorganger, vermoord.

Toen in 2003 de identiteit van de eerste Stig bekend werd, besloten de programmamakers dat de rol van coureur Perry McCarthy in het programma voorbij was.

The Stig, die in die tijd nog een zwarte overall droeg, werd in een item op een vliegdekschip 'per ongeluk' over de rand geprojecteerd en verdween in de golven. (Bekijk het fragment onderaan dit stuk.)

Einde verhaal
Collins volgde hem op. Hij kreeg een witte overall, geblindeerde helm en van 2003 tot 2010 vroegen Top Gear-fans wereldwijd zich af wie hij was. Totdat Collins besloot zijn biografie te gaan schrijven om daarin zijn identiteit bekend te maken.

The Stig is onbekend en altijd anoniem, en dus tekende Collins zijn eigen doodvonnis bij de BBC. De omroep probeerde met een kort geding nog publicatie van het boek te voorkomen, maar de rechter heeft nu dus besloten dat Collins gewoon naar de drukker mag stappen.

Spullen terug
Het team van Top Gear zag alle verwikkelingen de afgelopen weken stilzwijgend aan. Maar nu bekend is dat de biografie van Collins er gaat komen en het tijdperk van de tweede Stig dus voorbij is, staat voor hen één ding vast: hij gaat eraan.

James May, een van de presentatoren van het programma, zei tegen de Britse krant The Sun: "Eerst was er zwarte overall-Stig, dat hebben we opgelost. Nu is er witte overall-Stig, en ook dat zullen we oplossen."

"We beginnen volgende week met filmen. We hebben wel al wat ideeën wat we met hem gaan doen, zoals naar zijn huis rijden en hem met zijn hoofd aan de tafel nagelen. En onze overalls terugvragen, want die zijn van ons. En die stomme schoenen die hij altijd draagt, die zijn van ons. En de handschoenen."

Reageren