Topchef: finale

De drie overgebleven amateurkoks begeven zich voor de finale van Topchef naar tweesterrenrestaurant Beluga in Maastricht. Daar hebben ook Sergio Herman, Jonnie Boer, Lucas Rive, Ron Blauw en Herman den Blijker en Beluga-chef Hans van Wolde zich verzameld om de kandidaten nog één keer te beoordelen.

Eerst krijgen de amateurs nog een masterclass van Hans van Wolde zelf. "Ik heb ze mee de grotten in genomen en ze grotchampignons laten bereiden. Limburg is prachtig en mensen zeggen altijd dat ze hier een vakantiegevoel krijgen. Daar wilde ik ze iets van meegeven."

En, onder de indruk van het niveau van de kandidaten? "Ik had iets meer verwacht, maar uiteindelijk hebben ze toch iets bijzonders neergezet."

Hans van Wolde
De gezichten van Herman den Blijker, Sergio Herman en Jonnie
Boer kennen we inmiddels wel. Hans van Wolde doet minder bellen rinkelen en daar is een goede reden voor. "Ik vind het hartstikke leuk om dit met mijn collega's te doen. De zes beste koks van Nederland voegen een goede amateur-kok aan het team toe, mooi toch? Maar verder hou ik niet zo van televisie."

Roem
"Ik zou ook zeker niet zo bekend willen zijn als Herman den Blijker. Ik kan niet eens meer een glas bier met hem drinken. Als je ziet hoe het eraan toegaat als hij ergens komt. Mensen benaderen je ineens heel anders. Dat is jammer. Ik concentreer me dus liever op borden met eten."

Kookcultuur
Bekende koks klaagden in het verleden wel eens over de treurige
kookcultuur in Nederland, die vooral zou bestaan uit een stoommaaltijd in de magnetron mikken en wachten op het piepje. Is Hans het daarmee eens? "Helemaal niet. Volgens mij zit het wel goed met die kookcultuur."

"Als je ziet hoeveel apparatuur er verkocht wordt en hoeveel kookboeken, dan wordt er volgens mij thuis de laatste jaren echt goed gekookt." Mensen zoeken ook steeds meer thuis de gezelligheid, omdat uit eten duur is."

Kredietcrisis
Betekent dat dat Beluga de pijn van de kredietcrisis al voelt? "We draaien weliswaar een iets mindere lunch, maar verder gaat het nog heel goed. Ik denk dat vooral de restaurants die net onder ons zitten, maar wel dezelfde prijzen rekenen, het gaan voelen."

Doorzetter
Beluga heeft nu twee sterren. Zit er nog een derde in de pijpleiding? "Ik hou gewoon vol en zet door. Ik ben er elke dag mee bezig."

Reageren