Tot ziens!

Het komende Gouden Televizier-Ring Gala is mijn tiende, en zal mijn laatste zijn als hoofdredacteur van Televizier. Volgend jaar ga ik wat anders doen. Ik ben dan niet meer verantwoordelijk voor de verkiezing van de belangrijkste en grootste televisieprijs van Nederland. En dat is toch even wennen.

In 2000, het jaar dat de dramaserie Westenwind verrassend de huizenhoge favoriet Big brother en het populaire Love letters versloeg, was ik voor het eerst op het Gala. Ik was pas een week in dienst en keek echt mijn ogen uit.

De glitter, de glamour, de talloze bekende Nederlanders, de optredens, de spanning onder de genomineerden, het was allemaal nieuw voor me.

Een paar weken voor het Gala reed ik nog als algemeen hoofdredacteur van de bladen Motor, Automobiel Klassiek en Luister op een testmotor door een woestijn in Amerika. En nu zat ik opeens tussen de crème de la crème van de Nederlandse televisie. Ik kon het bijna niet geloven.

Het Gala heeft in die tien jaar een grote ontwikkeling doorgemaakt op verschillende vlakken. Mijn eerste Gala vond plaats in een van de grote studio's op het Mediapark in Hilversum. Op dat moment een logische keuze, maar voor de uitstraling van het Gala eigenlijk niet de ideale plek.

Gelukkig verhuisden we snel naar de Heineken Music Hall in Amsterdam, en dat zorgde voor meer standing. Via het Muziekgebouw aan 't IJ kwamen we terecht waar we de afgelopen twee jaar ook het Gala hebben georganiseerd: Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Eindelijk waren we op de plek beland waar we als organisatie al jaren van droomden. De Ring verdient nu eenmaal de mooiste zaal van Nederland.

De manier van stemmen is ook aanzienlijk veranderd. In 2000 kwamen de stemmen nog binnen via briefkaarten en telefoon. Al snel werd daar sms aan toegevoegd, maar het aantal stemmen groeide echt explosief toen internet zijn intrede deed.

Er kwamen voor het eerst meer dan 100.000 stemmen binnen, en sinds dit jaar gaan we in de richting van de half miljoen. Serieuze aantallen die de almaar stijgende populariteit van de Ring onder het publiek aantonen!

Kijkend naar deze ontwikkelingen weet ik zeker dat de belangrijkste televisieprijs van Nederland verder kan groeien. Mijn gedachten daarover zal ik in de evaluatie na afloop van het Gala delen met de organisatie. En wie weet lever ik zo nog een bijdrage aan een prijs die ik een decennium lang heb gekoesterd.

Beste Televizier-, AVRO- en omroep-collega's uit al die jaren, lieve Gouden Televizier-Ring, we mogen trots zijn op wat we hebben bereikt. Ik zal jullie missen, want het waren voor mij tien onvergetelijke jaren. Tot ziens!

Reageren