Tour: Contador pakte het geel

Dat het zondag een interessante etappe ging worden, stond van tevoren al vast. De eindstreep in deze vijftiende etappe was namelijk aan het einde van een flinke klim, in de plaats Verbier. Iedere wielerliefhebber hoopte op een spektakel, want tot nu toe was het een vrij voorspelbare Tour de France. En uiteindelijk wérd het gelukkig ook een spektakel.

Door Wouter Muns

In de laatste klim naar de finish had de Spanjaard Contador de beste benen en reed gemakkelijk weg bij zijn ploeggenoot en concurrent Armstrong. Daarmee kregen kijkers antwoord op een belangrijke vraag: wie is de echte kopman van wielerploeg Astana?

Krachtige sprint
Contador liet met zijn krachtige sprint zien dat hij dat terecht is. Lance bleek na ruim drie jaar afwezigheid toch niet meer de fitste en finishte uiteindelijk meer dan een minuut na zijn ploeggenoot. Alleen Andy Schleck kon Contador bij de laatste sprint bergop nog een beetje volgen. Hij had alleen niet de snelheid die Contador had, en zo werd de Astana-renner de winnaar van de etappe en pakte daarmee verdiend de gele trui.

Voorsprong
Contador heeft nu 1.37 minuten voorsprong op de nummer twee, Lance Armstrong, en 1.46 minuten op de nummer drie, Bradley Wiggins. Maandag kunnen de renners herstellen want dan hebben ze een rustdag. Dinsdag staat de zestiende etappe van Martigny naar Bourg-St-Maurice (159 km) op het programma.

De top 10 van de vijftiende etappe:
1 Alberto Contador (Spa/Astana), 2 Andy Schleck (Lux/Saxobank), 3 Vincenzo Nibali (Ita/Liquigas), 4 Frank Schleck (Lux/Saxobank), 5 Bradley Wiggins (GB/Garmin), 6 Carlos Sastre (Spa/Cervelo), 7 Cadel Evans (Aus/Silence), 8 Andreas Klöden (Dui/Astana), 9 Lance Armstrong (VS/Astana), 10 Kim Kirchen (Lux/Columbia)

Meer Tour-updates zodra er weer iets interessants gebeurt!

Reageren