Tour de France - tijdrit

De voorlaatste etappe in de Tour de France is, zoals zo vaak de afgelopen jaren, een tijdrit. Renners and Andy Schleck en Robert Gesink hebben er moeite mee, terwijl Contador en Menchov hopen op tijdwinst.

Diezelfde Contador, de Spanjaard in dienst van de Kazachstaanse Astana-ploeg, won de tijdrit vorig jaar. Met klein verschil klopte hij de huidige wereldkampioen fietsen tegen de klok, Fabian Cancellara.

Vlakke rit
Toen was het parcours echter iets in het voordeel van Contador, met een korte, maar flinke beklimming in het routeschema. Dit jaar is dat anders: de race is nagenoeg vlak.

En dus is Cancellara automatisch favoriet voor de winst. Toch kan er van alles gebeuren: de renner hebben er immers al ruim twee weken koers op zitten, niemand is meer fris.

Oude rot
Wat de Nederlanders betreft: onze hoop Niki Terpstra moest al vroeg in deze Tour afhaken wegens ziekte. Gelukkig hebben we nog wel wat mogelijkheden. Oude rot Koos Moerenhout, tweede op het NK tijdrijden, kan een hoge klassering halen. Ook Lars Boom heeft bewezen de klok goed bij te kunnen houden.

Toch moeten we voor het Oranjegevoel hopen op Rabobank-kopman Denis Menchov. Hij is degene die een top-10-klassering moet kunnen halen, met als positieve uitschieter wellicht een podiumplaats. In dat geval pakt hij zeker tijd op Samuel Sanchez, die vlakbij Menchov staat in het klassement.

Aan Cancellara en Contador zal niemand kunnen tippen, maar boeiend wordt het vandaag zeker! Wie wint de Tour? In de laatste, vlakke etappe zal niets meer gebeuren, dus dit is de laatste kans voor de deelnemers om tijd te winnen. Of te verliezen natuurlijk.

Reageren