Tour de France (update 1)

De Tour de France-karavaan is nu bijna twee weken onderweg. Tijd voor Televizier.nl om kort terug te kijken op de gebeurtenissen in de wielerwedstrijd van het jaar! En ja, Tourfans; meepraten mag natuurlijk (onder het artikel) om je medelezers op de hoogte te houden! Alvast een tip: de Duitser Heinrich Haussler van team Cervelo won vrijdag de dertiende etappe! (Meer daarover onderaan in dit stuk.)

Door Wouter Muns

De Tour is natuurlijk een feest van namen. Van wielrenners en ploegen. In dit stuk benadrukken we de belangrijkste namen die tot nu toe gevallen zijn!

De winnaars tot nu toe
Wielrenner Fabian Cancellara van team Saxobank reed sterk in de eerste week van de Tour en pakte zoals verwacht het geel in de eerste etappe. Hij behield die tot de eerste bergetappe.

Mark Cavendish, de sprinter uit Engeland, is tot nu toe de grote winnaar van de Tour. Hij lijkt deze Tour de France onaantastbaar te zijn in de sprint. Maar liefst vier maal wist hij al een etappe te winnen. Naar verluid heeft hij zijn zinnen ook nog gezet op de laatste afsluitende rit naar Parijs. En eerlijk is eerlijk: als hij deze vorm kan vasthouden gaat hem dat waarschijnlijk wel lukken.

De verliezers tot nu toe
De grote verliezer van deze Tour de France is Rabo-renner Dennis Menchov. De kopman van de Rabobankploeg was vooraf bestempeld als een van de favorieten maar stelde tot nu toe erg teleur. Met een achterstand van vijf minuten op de gele trui-drager is zijn rol voor dit jaar al uitgespeeld.

Tour de France.jpg © Proshots

De ongelukkigen
Tijdens de Tour de France zijn er alweer een aantal mensen uitgevallen. Opvallend dit jaar is dat dit jaar veel Nederlanders onderuit zijn gegaan. Wat namen uit de grootste valpartijen:

Piet Rooijakkers
Piet Rooijakkers van de Nederlandse Skil-formatie is de eerste Nederlander die de Tour moet verlaten. Tijdens de ploegentijdrit in en om Montpellier viel Rooijakkers ongelukkig op zijn arm nadat zijn ploeggenoot Albert Timmer onderuit was gegaan. In het ziekenhuis bleek dat Rooijakkers zijn arm gebroken heeft.

Robert Gesink
De Rabo-renner en debutant in de Tour komt in de vijfde etappe op 75 kilometer van de finish in een afdaling ten val. Hij miste een bocht, ging onderuit en brak zijn linkerpols. Gesink toont wel karakter door na zijn val de etappe toch nog uit te rijden, maar helaas zit de Tour er voor hem nu wel op. De Rabobankploeg krijgt dus weer een nieuwe tik te verwerken. 


Laurens ten Dam
De tweede Rabo-renner die ten val komt, is Laurens ten Dam. In de afdaling van de Tourmalet verliest hij de macht over zijn stuur. Gelukkig kan hij wel de etappe uitrijden en ook de Tour de France vervolgen.

Levi Leipheimer
Niet alleen de Nederlanders gaan onderuit. Ook de nummer vier van het algemeen klassement, Levi Leipheimer, heeft gisteren de Tour de France noodgedwongen moeten verlaten met een gebroken pols. De Astana-renner kwam donderdag in de straten van aankomstplaats Vittel ten val en blesseerde zich daarbij aan zijn pols.

Tour de France: klimmen geblazen! © ANP

Randzaken
De Tour de France heeft ook dit jaar weer te maken met een aantal randzaken. De meest in het oog springende is toch wel het uitlekken van informatie over het verhoor van ex-renner Bernhard Kohl.

Kohl beschuldigt daarin de op doping betrapte renner Thomas Dekker en ex-wielrenner Michael Boogerd van het gebruik van een bloedcentrifuge. Michael Boogerd geeft in een reactie hierop aan dat het klinkklare onzin is wat Kohl beweert.

Staking vanwege oortjes
Alhoewel het voor de start van de Tour de France al was aangekondigd, gaat het merendeel van de ploegen in de tiende etappe in protest tegen een 'oortjesverbod'.

De 'oortjes', kleine hoofdtelefoontjes, hebben renners normaal nodig om in contact te blijven met hun ploegleiding. De organisatie van de Tour de France wilde zien wat zou gebeuren als de renners weer eens zonder die oortjes op de fiets zouden stappen.

Het protest zorgde er echter voor dat er een uitermate saaie etappe ontstond waarin alleen de laatste 40 kilometer hard gereden werd. Effect heeft het protest dus wel, want bij de dertiende etappe waren de oortjes wel weer zijn toegestaan.

za-TV19-lance armstrong © AFP/ANP

Favorieten
De twee grootste favorieten in deze tour zijn teamgenoten Lance Armstrong en Alberto Contador van de Astana-ploeg. Astana houdt vol dat Contador hun kopman is, maar het is natuurlijk de vraag of Lance Armstrong dit zal accepteren.

Eén ding is een feit: het zal een boeiend gevecht worden tussen deze renners. Beide renners hebben zo hun voordeel. Lance Armstrong heeft meer ervaring in de Tour de France, maar Alberto Contador is jonger en daardoor wellicht iets fitter.

Update 17-07:
Heinrich Haussler wint dertiende etappe Tour de France

De dertiende etappe is gewonnen door de Duitser Heinrich Haussler van team Cervelo. Haussler was al vroeg in de etappe samen met een groepje ontsnapt uit het peloton. Ruim 40 kilometer voor de finish kwam Heinrich alleen op kop en gaf de voorsprong niet meer uit handen.

In de top van het klassement verandert weinig. Zaterdag staat de veertiende etappe van Colmar naar Besançon (een rit van 199km) op het programma.

Het belooft nog een spannende Tour te worden!
Wie denk jij dat er gaat winnen? Kijk je de Tour de France, of helemaal niet?

Reageren