Tumult om huwelijk Glee-actrice

Ze speelt in de Amerikaanse serie Glee de rol van de norse coach van de cheerleaders, en in het echt gaat ze trouwen met haar vriendin. Het huwelijk is groot nieuws in het Amerikaanse tv-land, want waar Nederland inmiddels wel gewend is aan het 'homohuwelijk', is dat in de Verenigde Staten nog steeds vrij speciaal.

In de serie heet ze Sue Sylvester, in het echt Jane Lynch, en ze woont al jarenlang samen met haar vriendin Lara Embry.

De twee besloten te gaan trouwen en dat nieuws lekte uit via The New York Times, en ging prompt het hele land door.

Lesbisch
Dat Lynch lesbisch is, is voor haar collega's geen nieuws. Maar voor het grote publiek wel.

Ze kreeg eerder wel al eens een prijs van de grootste homorechtenorganisatie van de Verenigde Staten, maar dat nieuws drong niet tot alle kijkers door. En verder heeft Lynch het er van tijd tot tijd wel over, maar kennelijk is je 'homohuwelijk' pas écht nieuws als je ook nog eens meespeelt in een van de nieuwe successeries van de Verenigde Staten.

Homoserie
Nu offcieel voor heel Amerika bekend is dat Jane lesbisch is, is Glee offcieel een 'homoserie', in de ogen van veel tv-kijkers.

De musicalserie, waarmee Lynch op dit moment het grote publiek bereikt, is een serie die veel aandacht krijgt van de Amerikaanse homogemeenschap. De serie heeft een personage van een openlijk homoseksuele scholier, en die werd vanaf het begin omarmd door homo's en lesbo's.

Uit die kast
De geaardheid van 'Sue' blijft in de serie echter redelijk onderbelicht, ook al speelt ze een norse en bazige sportcoach. Nu is de actrice dan alsnog in het nieuws met haar 'homohuwelijk': woensdag stond het nieuws op vele honderden websites over de hele wereld.

Het huwelijk staat voor 10 mei gepland, maar Lynch zelf heeft nog niet bevestigd. Het zou zomaar kunnen dat zij en haar vriendin een nieuwe datum gaan prikken, om zo al het tumult te ontwijken en te voorkomen dat de paparazzi achter de geraniums liggen.

Reageren