Tussen Kunst & Kitch: duurste vondst

Tijdens opnames van het tv-programma Tussen Kunst en Kitsch is maandagavond een volgens de AVRO "spectaculaire vondst" gedaan: men presenteerde het duurste kunstwerk ooit in het programma.

Een schilderij, waarvan het vermoeden bestond dat het werk van de 17de eeuwse meester Gabriƫl Metsu was, is volgens expert John Hoogsteder een werk van Joost van Geel, een leerling van Metsu en daardoor erg duur.

Hoe duur precies, maakt het programma natuurlijk pas bekend in de uitzending van 9 februari 2011. Maar ook volgens presentatrice Nelleke van der Krogt is dit “De duurste vondst ooit in Tussen Kunst & Kitsch”.

Grondig onderzoek
De eigenaresse bracht het schilderij (van 31 bij 26 centimeter) enkele maanden geleden mee naar opnames voor het programma in Zwolle. Op dat moment kon John Hoogsteder, expert oude meesters tot 1800 bij Tussen Kunst en Kitsch, geen oordeel vellen.

De afgelopen maanden deed hij uitvoerig onderzoek naar het werk. Gisteren maakte hij bij opnames in het Haagse museum Escher in het Paleis het resultaat van dat onderzoek aan de eigenaresse bekend.

Geweldig
De familie die het werk van Van Geel had ingebracht had al een klein vermoeden dat dit een waardevol schilderij zou zijn, maar wist dat niet zeker. Het schilderij, met als titel ‘Het kantwerkstertje’, toont een kantklostertje in een interieur. Een dame van gegoede burgerij, gekleed in satijnen jurk en bontjas.

Expert John Hoogsteder vindt het “geweldig als je onweerlegbaar kunt bewijzen dat het de schilder Joost van Geel betreft. Door onderzoek te doen naar signatuurresten, voorstelling, schilderwijze en de herkomst van het schilderij die teruggaat tot 1780.”

Reageren