Tussen kunst & kitsch

Dat er bij Tussen kunst & kitsch soms tot bijzondere zaken boven (of eigenlijk: op) tafel komen, bleek vorig jaar september tijdens de opnames van deze nieuwe serie.

In het Rijksmuseum Twenthe in Enschede liet een dame een schilderijtje taxeren, dat haar man in 1950 voor ongeveer honderd gulden bij een antiquair had gekocht. Expert oude schilderijen John Hoogsteder constateerde dat het om een werk ging van Pieter Brueghel de Jonge (1564-1638) en noemde het 'een heel belangrijke vondst'. Geschatte waarde: rond de honderdduizend euro.

Hoogtepunt
Het nieuws van de spectaculaire ontdekking ging de hele wereld over. Ook presentatrice Nelleke van der Krogt was onder de indruk. "Elk seizoen hebben we wel een hoogtepunt, maar werk van Brueghel spreekt iedereen aan. Het was sowieso een bijzondere opnamedag. De hele dag hadden we een enorme aanvoer van waardevolle stukken en leuke verhalen."

Brueghel
"Toen kwam John naar mij toe met de mededeling dat iemand iets van Brueghel bij zich had. Ik geloofde hem niet, totdat ik het schilderij zag. Zelfs ik, als niet-expert, kon zien dat het van grote kwaliteit was. Een prachtig schilderij, dat ik dolgraag een tijdje zou willen lenen."

Bewonderen
Wilt u het kostbare kleinood - een rond schilderijtje van 17 cm doorsnede met daarop een boerenechtpaar - van dichtbij bewonderen? Dat kan, want tot 1 juni hangt het in het Rijksmuseum Twenthe.

Reageren