TV-Monument over Wieteke van Dort

Aanstaande zaterdagmiddag 11 december zendt de VARA om 15.55 uur op Nederland 1 een 'TV-Monument' uit over actrice, cabaretière en zangeres Wieteke van Dort. Han Peekel blikt samen met Wieteke van Dort, Aart Staartjes en Willem Nijholt terug op haar langlopende televisiecarrière.

Wieteke van Dort verscheen in 1968 voor het eerst op de televisie, als de pop Pinokkio in de gelijknamige achtdelige serie.

Bezige bij
Daarna speelde zij drie jaar lang samen met Willem Nijholt in de populaire KRO-kinderserie Oebele. Ook verwierf Wieteke grote bekendheid met andere kinderprogramma's: ze speelde de Deftige Dame in De Stratemakeropzeeshow en Titia Konijn in J.J. de Bom, voorheen de kindervriend, waarin ze speelde met Aart Staartjes en Joost Prinsen.

Tante Lien
Van Dort werd in 1943 geboren in Soerabaja. Op 14-jarige leeftijd kwam ze naar Nederland. Haar Indische afkomst heeft ze kunnen gebruiken voor haar populaire personage Tante Lien in De Late Late Lien Show. Toen haar kinderen groter werden, besloot Wieteke om af en toe 's avonds weer op te treden als Tante Lien. Zij speelde en zong op Pasar Malams, in theaters en op Indische feestavonden.

Reageren