TV pakt uit voor Michael Jackson

Amerikaanse media waren al snel bij het ziekenhuis waar king of pop Michael Jackson opgenomen werd toen bekend werd dat de zanger een hartaanval had gehad. Daarop volgden honderden fans hun spoor. Toen bekend werd dat de zanger overleden was, was het hek van de dam in het Amerikaanse medialand.

Na het bekend worden van de dood van popster Michael Jackson, pakten alle grote Amerikaanse nieuwsnetwerken meteen groots uit met verslaggeving.

Binnen enkele uren hadden de grote Amerikaanse zenders CNN, Fox, NBC, ABC en nieuwsorganisaties als Reuters, hun kampement opgeslagen op alle plekken waar Michael ooit iets voorstelde.

Verslaggevers deden verslag bij het ziekenhuis, kerken waar Michael ooit kwam, theaters waar hij nog met The Jackson Five optrad (The Apollo Theatre) en zelfs bij winkels waar Michael in jongere jaren nog boodschappen deed.

Aanpak
Iedere zender had zijn eigen aanpak. Zo was het CNN dat de bekendmaking van de dood van de zanger bleef uitstellen, terwijl andere zenders datzelfde nieuws al brachten.

De BBC heeft volgens insiders via een interne mededeling rond laten gaan dat de dood van de zanger pas bevestigd mocht worden als CNN het ook zou bevestigen. Tot die tijd bracht de zender niks.

Terwijl CNN voorzichtig was, was het tv-zender Fox die lang volhield dat de zanger in coma zou liggen. Persbureau Reuters had op dat moment al lang gebracht dat de zanger dood zou zijn, maar wel met de kanttekening dat men geen woordvoerder kon spreken.

Uiteindelijk was het de website van de krant LA Times die het nieuws definitief wist te brengen. Internet was sowieso het snelst bij het nieuws: ook op Twitter was al snel bekend dat Michael echt overleden was.

Programmeringen
Zoals logischerwijze verwacht mag worden, betekent de dood van Michael Jackson wereldnieuws. De zanger was bekend in praktisch alle uithoeken van de wereld, en tv-zenders gooien dan ook wereldwijd hun programmeringen om.

Waar eerst het overlijden van actrice Farah Fawcett het nieuws van de dag moest worden, is haar verhaal nu tweede plaats. De tv vult de zenduren met beelden van Michael Jackson.

Clips
De dood van de 'king of pop' was ook reden om flink uit te pakken met clips van de ster. Op website Youtube waren talloze video's van de zanger amper op te vragen vanwege de drukte, en zelfs serieuze nieuwszender vulden hun verslaggeving op met tv-clips van de ster.

Tekenend is ook deze foto, die met grote logo's en veel bombarie 'geclaimd' wordt door een Amerikaans medium:

Michael Jackson brancard Michael Jackson op weg naar de ambulance

Op de foto is het lichaam van Jackson te zien terwijl het naar de ambulance wordt gereden.

Reageren