Tv-schema troonswisseling 30 april bekend

Op dinsdag 30 april nemen we afscheid van koningin Beatrix. Willem-Alexander neemt het stokje van haar over. De NOS zendt daarom een maar liefst 14 uur durend programma uit op Nederland 1.

Programmering troonswisseling

10.00-10.30 uur: Abdicatie van koningin Beatrix in de Mozeszaal van het Koninklijk Paleis Amsterdam onder toeziend oog van de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, de ministerraad en leden van de koninklijke familie. De koningin ondertekent de Akte van Abdicatie. Op het moment van ondertekenen is Willem-Alexander formeel koning. 

10.30-10.50 uur: De balkonscène met koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix. Beatrix en Willem-Alexander houden een korte toespraak. vervolgens verschijnen ook de drie prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane op het balkon.

13.50 uur: Koninklijke Familie vertrekt naar De Nieuwe Kerk. 

14.00 uur: Vertrek van de koning en het hoofdcortège naar De Nieuwe Kerk.

14.00-15.30 uur: Beëdiging en inhuldiging van koning Willem-Alexander in De Nieuwe Kerk. De kersverse monarch houdt een toespraak en legt de eed af. 

15.30 uur: Vertrek van de koning en het gevolg naar het Koninklijk Paleis Amsterdam.

19.30 uur: Het Koningslied wordt in aanwezigheid van de Koning en Koningin ten gehore gebracht voorafgaand aan de vaartocht. Dit gebeurt bij het EYE Filmmuseum via een videoverbinding met Ahoy Rotterdam.

19.45-21.00 uur: De Koning en Koningin maken met hun dochters een vaartocht over het IJ. Zij varen vanaf EYE Film Instituut langs het Oeverpark en de kop van het Java-eiland. Op verschillende locaties langs de vaarroute krijgen zij een feestelijk programma aangeboden, waaronder een mini-sail. Het programma wordt voor het Muziekgebouw afgesloten met een saluut van schepen.

Aansluitend: Op het Museumplein is een 'Oranjeplein' ingericht, waar mensen de hele dag de inhuldiging op grote schermen kunnen volgen. 's Avonds is daar een groot Koningsbal met optredens van diverse artiesten.

Reageren