TV-tip | De vliegende spookaapjes van Madagaskar

Met hun lange staarten vliegen ze van boom naar boom. De moeders dragen de jonkies op hun rug mee (zie foto) totdat ze op eigen benen kunnen staan.

Ringstaartmaki’s zijn fascinerende dieren. Grappig door de acrobatische toeren die ze uithalen, maar ook mysterieus met hun zwart-witte snuiten en goudgele ogen. En dan die onheilspellende fluittonen die ze voortbrengen...

Ster van de Show
In de driedelige BBC-serie over het Afrikaanse eiland Madagaskar, waarvan de NTR vanavond het eerste deel uitzendt in Natuur op 2, is de ringstaartmaki de ster van de show.

Geïsoleerd
Het ‘spookaapje’, zoals hij ook wel bekendstaat, behoort tot de familie van de lemuren. Hij komt alleen voor op Madagaskar, dat door z’n geïsoleerde ligging wel meer bijzondere kostgangers herbergt: tachtig procent van de diersoorten op dit eiland is in de rest van de wereld niet te vinden. Naast diverse maki-varianten lopen er zeldzame spinnen, kikkers, katten en kameleons rond.

Madagaskar-expert
David Attenborough (86) presenteert de
programma's. Hij kent Madagaskar als zijn broekzak. 51 jaar geleden maakte hij al een documentaire over de unieke flora en fauna van de voormalige Franse kolonie. Sindsdien keerde hij er regelmatig terug om te filmen en zijn grote vrienden, de maki's, op te zoeken. 

Reageren