Tv-zender koopt kranten

Tv-zender Het Gesprek is sinds afgelopen weekend (mede) eigenaar van NRC Media, eigenaar van de kranten NRC Media, NRC.next en een aantal websites. Daarmee is Het Gesprek de eerste tv-zender in Nederland die ook kranten uitgeeft.

Samen met investeringsmaatschappij Egeria wist het Het Gesprek een bod uit te brengen waar De Persgroep Nederland, de oude eigenaar van NRC Media, tevreden mee was.

Dat was nog best spannend, want eerder vielen twee andere potentiële kopers van de kranten al af.

Update 23-12
Volgens informatie die gepubliceerd werd door de Vlaamse krant De Tijd, betaalden de beide partijen samen 70 miljoen euro voor de kranten.

Einde onzekerheid
Wat Het Gesprek precies van plan is met de kranten, is nog niet duidelijk. Wel is zeker dat met deze overname eindelijk wat duidelijkheid ontstaat voor de medewerkers van de kranten. Die zaten al sinds mei van dit jaar in onzekerheid over de toekomst van hun werkgever.

Overname
In maart van 2009 kocht het Belgische mediaconcern De Persgroep de Nederlandse uitgever PCM, en hernoemde het bedrijf naar De Persgroep Nederland.

De overname mocht van de Nederlandse Mededingings Autoriteit (NMa) echter alleen doorgaan als De Persgroep een aantal kranten van PCM van de hand zou doen. Dat werden dus alle media die werden uitgegeven door NRC Media.

C&A
Een koper was echter niet snel gevonden, tot nu dan. En nu zit er ook meteen een flinke zak geld achter. Egeria, de investeringsmaatschappij die samen met Het Gesprek de nieuwe eigenaar is van NRC Media, is namelijk een bedrijf van de familie Brenninkmeijer, de schatrijke oprichters en eigenaren van kledingconcern C&A.

Reageren