Twee belangrijkste radioprijzen op één groot RadioGala

De twee belangrijkste radioprijzen samen op één groot RadioGala van het Jaar: AVRO RadioRing en Marconi Awards gaan samen verder. De uitreiking van de AVRO Gouden RadioRing wordt dit jaar voor het eerst gecombineerd met de andere (vak)prijzen voor radio in Nederland, de Marconi Awards. Op vrijdag 22 oktober worden ze overhandigd tijdens een groots RadioGala van het Jaar in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam.

Naast de bekendmaking van de

  • AVRO Gouden RadioRing (voor beste radioprogramma) worden ook de winnaars van de
  • Zilveren Radiosterren (beste presentatrice en beste presentator) onderscheiden.

Behalve deze drie publieksprijzen wordt het eerste lustrum van de AVRO RadioRing aangevuld met drie vakjuryprijzen. De al jaren bestaande Marconi Awards maken nu deel uit van dit RadioGala van het Jaar. Het gaat om de categorieën:

  • Marconi Oeuvre Award (nog steeds en al meer dan twintig jaar actieve, invloedrijke radiomaker)
  • Beste Zender (op basis van criteria van de Marconi vakjury)
  • Aanstormend Talent (nog niet prominent geprogrammeerd nieuw talent)

Uitreiking
De uitreiking van deze zes vooraanstaande radioprijzen vindt plaats tussen 14.00 en 16.00 uur, tijdens een feestelijke, rechtstreekse radio-uitzending van het Radio 2 programma AVRO Roodshow. Het evenement op 22 oktober is ook live te volgen op Radio 2 en te zien via avro.nl/radioring en televizier.nl. De uitreiking wordt ook geregistreerd voor tv.

Doubleures tussen de publieksprijzen en juryprijzen zijn er niet. De beste categorieën uit beide prijzen worden samengevoegd. Er zijn ook prijzen die door deze combinatie niet meer worden uitgereikt. Zo vervalt het Gouden Radio-Oortje voor het beste radio-evenement. Bij de Marconi Awards worden nu geen Beste Presentator en Beste Radioprogramma meer uitgereikt. Initiatiefnemer en eindredacteur AVRO Radio Arjan Snijders: "De sterkste categorieën van beide prijzen zijn nu samengebald. Dit is voor iedereen die luistert en die in de radiowereld werkt de meest logische combinatie. Dit moest er een keer van komen. Te gek om te mogen organiseren en om er een fantastisch radioprogramma van te maken! Luistert alleen vrijdag 22 oktober om twee uur naar de AVRO op Radio 2!"

Jury
De jury staat dit jaar (net als vorig jaar) onder voorzitterschap van TROS-dj en eindredacteur Daniël Dekker. In de jury zitten tien actieve en objectieve radiomakers, vijf uit de publieke radio en vijf uit de commerciële radio. Minimaal twee dames is de nadrukkelijke wens en twee mensen die niet in de popwereld werken (maar bijvoorbeeld voor een klassieke zender of jazz-zender of nieuwszender werken). Kortom, een brede en diverse afspiegeling uit de Nederlandse radiosector.

De stemsite voor de publieksprijzen gaat 1 september 09:00 uur open, op televizier.nl kan er dan tot 29 september 12:00 uur gestemd worden. Daaruit volgt een top 3 per categorie. Op de top 3 voor de AVRO Gouden RadioRing kan in de 28 uur voor de uitreiking nog gestemd worden via een telefoonnummer of sms-nummer.

 

Reageren