Tweede docu over mijnramp Chili

Discovery Channel brengt binnenkort net als SBS een documentaire over de mijnramp in Chili op de buis. Voor de één uur durende documentaire met de naam Chilean Miners Rescue kregen documentairemakers van Discovery Channel exclusieve toegang tot de ruimte waar de mijnwerkers hun familieleden ontmoetten en de controlekamer waaruit de operatie bestuurd werd.

Bij de mijnramp kwamen 33 Chileense mijnwerkers 69 dagen vast te zitten onder de grond. Pas daarna konden ze, moe maar allemaal relatief gezond, gered worden. Die gebeurtenis was wereldnieuws en de wereldpers keek over de schouders van de reddingswerkers mee.

Nu de mijnwerkers goed en wel boven de grond zijn, schieten de documentaires over het voorval als paddenstoelen uit de grond. SBS 6 zendt op 3 november al een documentaire uit, en nu dus ook Discovery op 16 november.

De techniek achter de redding
De documentaire van Discovery Channel gaat vooral in op "de bijzondere wetenschappelijke en technologische innovaties" die gebruikt zijn bij de reddingsoperatie.

Luis Silberwasser, Senior Vice President en International Head of Content voor Discovery Networks International: “Zoals kijkers dat van Discovery gewend zijn, zullen we een exclusief inkijkje geven in de verschillende karakters, de lastige planning, de emotionele ups en downs en de successen en tegenslagen tijdens deze 70-dagen durende operatie.”

Exclusieve toegang
Voor de documentaire kreeg Discovery Channel exclusieve toegang tot bepaalde ruimtes: de aparte ruimte waar de mijnwerkers hun familieleden konden ontmoeten, de controlekamer waar de dagelijkse planningsgesprekken plaatsvonden, de werking van de drie drilboren die gebruikt zijn tijdens de operatie, de ingenieurs en technici die de leiding hadden over de drie verschillende reddingsplannen en de drilboren en voerde de zender gesprekken met onder meer Andre Sougarett, het hoofd van de reddingsoperatie, de medische teams en een van de reddingsmedewerkers die afdaalde in de mijn om de kompels de werking van de reddingscapsule uit te leggen.

Het programma laat ook interviews zien met de Chileense president Sebastián Piñera, de Chileense minister van mijnen Laurence Golborne en dr. Michael Duncan van de NASA die het medische team adviseerde.

Reageren