Uit de kast

Arie Boomsma (36) is al een half jaar bezig met de voorbereiding en opnamen van KRO's Uit de kast. Een veelbesproken programma waarin homo's en lesbo's worden gevolgd bij hun coming-out. Vanavond de eerste aflevering; in november volgen er meer. Vijf vragen aan Arie.

Had je dit programma bij de EO ook kunnen maken?
"Nee, daar ligt dit thema nogal gevoelig. Bij de EO besteden ze er zeker aandacht aan, maar op hun eigen manier. Dit programma gaat voorbij aan de morele discussie over homoseksualiteit. We willen een neutraal beeld schetsen, mensen met elkaar in contact brengen ongeacht hun levensstijl of overtuiging."

Waarom wilde je dit programma zo graag maken?
"Omdat het nog niet bestond. En omdat ik vind dat je als publieke omroep je vinger aan de pols van de samenleving moet houden. Inspelen op wat er gaande is. We denken graag dat we in Nederland zo tolerant en liberaal zijn, en dat alles kan en mag. Maar dat is niet zo. Met dit programma hopen we bij te dragen aan meer acceptatie en begrip."

Waarom juist jij?
"Ik voel me geroepen het podium dat ik heb, zinvol te gebruiken en zo bij te dragen aan een betere samenleving. Bij het maken van programma's laat ik me inspireren door de tijdgeest. Nu is homoemancipatie van belang; volgend seizoen kan dat weer anders zijn."

Welke reacties verwacht je op het programma?
"Ik hoor nu al dat ik zelf wel homo zal zijn. Waarom zou ik me er anders zo druk om maken? Maar stel je eens voor dat geen man zich ooit had bemoeid met de emancipatie van de vrouw, geen blanke met het afschaffen van de apartheid? De meningen zullen verdeeld zijn, maar dat is goed. Laat de kijkers er maar lekker over discussiëren."

Vanavond zien we de coming-out van Odin. Hoe heb jij dat ervaren?
"Ik vond het bijzonder spannend. Vooraf vroeg ik hem hoe hij het ging zeggen. Een paar van zijn vrienden waren, op zijn zachtst gezegd, homo-onvriendelijk. En in de sportcultuur van zijn honkbalclub ging het er vaak stevig aan toe met de homograppen. Ik zal niet verklappen hoe het ging, maar de zenuwen gierden ook door míjn lijf…"

Reageren