Uitzendschema van de NOS voor de Kroningsdag

Naast de troonswisseling in de hoofdstad zijn er deze Koninginnedag allerlei feestelijkheden gaande. De NOS doet van vroeg tot laat verslag. Kijk hier voor het uitzendschema.

Als een oranje draad loopt de viering in diverse plaatsen in ons land door de uitzending. Een soort ‘road trip’ die van Noord-Groningen naar Zuid-Limburg voert. Vanuit de studio op de Dam in Amsterdam schakelen Astrid Kersseboom en Rob Trip vanaf 9.00 uur geregeld over naar deze festiviteiten. Maar de hoofdlijn zullen zij niet uit het oog verliezen: het aftreden van koningin Beatrix en de inhul­diging van prins Willem-Alexander, onze nieuwe koning. 

Het officiële feestprogramma op Ned. 1 ziet er als volgt uit:

10.00-10.30 De abdicatie

Koningin Beatrix ondertekent de Akte van Abdicatie in de Mozeszaal van het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Willem-Alexander is vanaf dan koning.

10.30-10.50 Balkonscène

Met koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prinses Beatrix en later ook de drie prinsesjes, Amalia, Alexia en Ariane. De afgetreden koningin en de nieuwe koning houden ­beiden een korte toespraak.

13.30 Staten-Generaal

In de Nieuwe Kerk, met het kabinet, leden van de Eerste en Tweede Kamer en gedelegeerden van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten, die later (14.00-15.30) trouw aan de monarch zullen zweren.

13.50 Vertrek koninklijke familie

Prinses Beatrix en de overige Oranjes, op de nieuwe koning en koningin na, verplaatsen zich van het Paleis op de Dam naar de Nieuwe Kerk.

14.00 Vertrek koning

Willem-Alexander wandelt met zijn gevolg naar de kerk.

14.00-15.30 Beëdiging en inhuldiging koning

De nieuwe koning legt in de Nieuwe Kerk de eed af en spreekt de genodigden toe.

16.30-18.00 Receptie

Autoriteiten en Kamerleden heffen het glas in het Paleis.

19.30 Koningslied

Marco Borsato, Lee Towers, Trijntje Oosterhuis en andere uitverkorenen zingen in Ahoy Rotterdam het nationale feestlied. Willem-Alexander en Máxima genieten mee via een videoverbinding bij het EYE Filmmuseum in Amsterdam.

19.45-21.00 Vaartocht

Het koninklijk stel en zijn ­dochters varen over het IJ naar het Muziekgebouw. Onderweg zijn er feestelijke intermezzo’s, zoals een mini-Sail.

21.00-23.00 Koningsbal

Groot feest op het Amsterdamse Museumplein, met optredens van diverse artiesten.

Reageren