UPC onderzocht uw kijkgedrag

Uit onderzoek in opdracht van kabel- en mediabedrijf UPC blijkt dat tv-kijken nog steeds een centrale rol speelt in de Nederlandse huiskamers. Maar lang niet iedereen stelt de 'gezelligheid' van het gezamenlijk kijken op prijs.

Eén derde van de 2.700 ondervraagden ziet tv-kijken als een een bron van gezelligheid en schaart zich graag met vrienden en familie in de vertrouwde lichtgloed van de televisie.

Bovendien vormen tv-programma's voor een kwart van de mensen favoriete gesprekstof met vrienden en met collega's op de werkvloer. Maar opvallend genoeg kijkt 48 procent het liefst zonder gezelschap, om ergernis te voorkomen.

Laat me met rust
Zowel mannen als vrouwen kijken informatieve programma's en documentaires bij voorkeur alleen. Daarentegen worden films, shows en entertainment het liefst met meerdere mensen bekeken.

De uitkomst van het onderzoek sluit naadloos aan op onze vooroordelen over Mars-mannen en Venus-vrouwen. Mannen kijken namelijk bij voorkeur alleen naar sportprogramma's, terwijl vrouwen liever samen naar sport kijken. Vrouwen genieten bovendien liever ongestoord van hun favoriete tv-serie of soap.

Dreigende ruzie
Het liefst zijn we zelf heer en meester over de afstandsbediening, maar 62 procent zegt als ware democraten in overleg te bepalen wat er gekeken wordt. Als men het niet eens kan worden over wat er gekeken gaat worden en de ruzie als een zwarte wolk dreigend de huiskamer binnen drijft, besluit 42 procent van u iets anders doen, zoals puzzelen of computeren. Even slikken voor de feministen onder u: vrouwen kiezen in dat geval vaker voor een huishoudelijke taak.

De televisie staat regelmatig aan op de achtergrond tijdens het internetten (44 procent), lezen (28 procent) en huishoudelijke taken (24 procent). Al geeft een meerderheid aan dat men liever de tv uitdoet wanneer niemand kijkt (65 procent).

Stand by
De stand-by functie is niet populair bij tv-kijkend Nederland. Een ruime meerderheid van 72 procent zegt de tv helemaal uit te zetten als ze gaan slapen. We komen ons bed alleen uit voor evenementen als het WK, de Olympische Spelen en andere opmerkelijke gebeurtenissen, zoals de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Tegenwoordig blijven we nauwelijks nog thuis om te kijken naar ons favoriete programma (40 procent).

Hangend in de lamp
De meerderheid (60%) van de mensen ziet tv-kijken als een moment van ontspanning. We zitten dan ook het liefst uitgezakt op de bank of de stoel, zo'n 3,5 uur per dag. UPC heeft ook laten uitzoeken wanneer u massaal voor de televisie kruipt, namelijk doordeweeks tussen 18:00 uur tot 24:00 uur en in het weekeinde vanaf 14:00 uur.

Drie van de vier mensen vindt niets zo storend als tussentijdse reclames. Ondanks de mogelijkheid om op internet de programmering te bekijken geeft een kleine meerderheid aan liever de gedrukte tv-gids te gebruiken (52 procent).

Reageren