Update: Jomanda is vrijgesproken

De rechtbank van Amsterdam heeft Jomanda vrijgesproken van medeverantwoordelijkheid aan de dood van actrice Sylvia Millecam. De rechters achten het niet bewezen dat het medium in overwegende mate heeft bijgedragen aan de overtuiging van Sylvia dat ze niet aan kanker leed, terwijl dit wel het geval was.

De actrice overleed in 2001 aan de gevolgen van haar ziekte. Het Openbaar Ministerie (OM) was van mening dat Jomanda de actrice bewust had weggehouden van reguliere medische zorg.

Geen operatie
Het medium had de actrice afgeraden om zich te laten opereren. Jomanda zou tegen Sylvia hebben gezegd dat dat ze geen kanker had, maar een bacteriële infectie en dat een operatie niet nodig was.

Eis
Op 22 mei eiste het OM twaalf maanden voorwaardelijke gevangenisstraf tegen Jomanda en acht respectievelijk vier maanden voorwaardelijk tegen twee alternatieve artsen (Jos K. en René B.), die ook bij de zaak betrokken waren. Die laatsten zijn wel veroordeeld, maar krijgen geen straf, zo meldt de NOS.

Geen beroepsverbod
Justitie wilde bovendien dat het drietal voor twee jaar een beroepsverbod zou krijgen, maar met de vrijspraak van vandaag lijkt dat vooruitzicht voorlopig van de baan.

-------------------------------------------------------------------------------

Origineel bericht:

Vandaag is een belangrijke dag voor het Tielse medium Jomanda. De Amsterdamse rechtbank doet namelijk uitspraak in de opzienbarende strafzaak tegen haar en twee alternatieve artsen.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zouden zij de aan kanker lijdende Sylvia Millecam bewust hebben weggehouden van de reguliere medische zorg. De actrice leed aan borstkanker en overleed in 2001.

Eis
Het OM is van mening dat Jomanda mede verantwoordelijk is aan de dood van Sylvia en eist twaalf maanden voorwaardelijke gevangenisstraf tegen het 'genezend medium' Jomanda en vier maanden voorwaardelijk tegen de artsen.

Beroepsverbod
Daarnaast wil het OM dat Jomanda een beroepsverbod krijgt voor twee jaar, wat betekent dat het medium in die periode geen bijeenkomsten voor healings mag organiseren.

Rampspoed
Jomanda zelf weigerde aanwezig te zijn tijdens de rechtszaak. Volgens haar advocaat had het medium hier een goede reden voor, namelijk dat zij 'rampspoed vreesde in het gerechtsgebouw'. Het OM hield het erop dat het Jomanda aan lef heeft ontbroken om in de beklaagdenbank plaats te nemen.

Reageren