Ursul vindt het wéér fantasties

Al jaren wilde Ursul de Geer (63) gasten uit 't Is hier fantasties weer eens opzoeken. Om te kijken wat er van ze is geworden én om te laten zien dat ook losbandige tieners verantwoordelijke volwassenen kunnen worden. Deze woensdag komt zijn wens eindelijk uit met Het is hier wéér fantasties.

Door Tamar Salee.

Je hebt vorig jaar in 'Nederland vertrekt' een weekje op Ibiza rondgelopen. Heeft dat de deur geopend voor je nieuwe programma?

"Ik neem aan van wel. Het onderdeel scoorde redelijk goed, waarna ze vroegen of ik deze zomer weer iets wilde doen. Toen kwam mijn oude plan tevoorschijn. Al drie, vier jaar roep ik: 'We moeten kijken hoe het met die mensen gaat'."

Hoe is het weer bij RTL 4?

"Ik vind het programma heel leuk om te doen. Dat ik weer mijn eigen ding mag maken, is ook geweldig. Televisie is leuk; het verdient veel beter dan het regisseren van toneelstukken (waarmee Ursul de laatste jaren vooral zijn brood verdiende, red.)."

"Zeker in de zomer, als er in het theater niets te doen is. Als toneel mij volledig in beslag zou nemen, was dit waarschijnlijk nooit gebeurd. Ik moet ook gewoon werken, klaar. Ik ben niet binnen. En ik kan niet anders dan toneel regisseren en ouwehoeren."

Waarom heb je niet gewoon een nieuwe reeks 'Fantasties' gemaakt?

"Ach, het is allemaal hetzelfde. In 1995 was het al veel erger dan toen ik jong was en nu is het weer erger dan toen. En de heftigheid: je moet nu drie keer per avond een meisje regelen, minstens elke dag bezopen zijn... Daar ben ik totaal niet meer in geïnteresseerd. In '95 ook niet, maar nu wil ik echt niet meer naar discotheken en dronken jongeren."

Is het je mee- of tegengevallen wat er van die feestvierende jongeren is terechtgekomen?

"Het is zoals ik had verwacht. Sommigen zijn in '97 Fantasties ingerold en die komen er in 2009 hetzelfde uit. Maar de meesten zitten in een andere fase in hun leven. De bierfles heeft plaatsgemaakt voor de kinderwagen."

Geruststellend, zou je denken.

"Dit programma is ook ter geruststelling van de moeders en vaders die hun kroost naar Salou, Lloret en Griekenland zien vertrekken. Ik kreeg zoveel telefoontjes van verontruste ouders. Dan zei ik altijd: Laat je kinderen het programma zien en wijs ze op de gevaren. Je kunt ze toch niet tegenhouden."

De laatste vraag:

En als jouw eigen dochter straks zegt dat ze naar Spanje wil?


"Ik heb zelfs twee dochters. Natuurlijk houd ik mijn hart vast. Maar je kunt ze hooguit waarschuwen voor bepaalde dingen en ze goed opvoeden. Ik heb mijn petekind ooit beelden laten zien van een jongen die in Lloret in elkaar zakte en de volgende dag dood was. Mijn petekind is heelhuids teruggekomen."

"Ik weet niet of het heeft geholpen, maar ik denk dat dit de enige manier is om te laten zien wat er kan gebeuren. Kinderen luisteren niet naar enge verhalen van hun ouders. In dit programma laat ik die gevaren ook zien. Maar dan nog: je houdt kinderen niet tegen."

Reageren