Van Hollywoodster tot zangeres

Sinds ze in 1999 een Oscar kreeg voor haar rol in Shakespeare in love vroeg Gwyneth Paltrow (38) zich af hoe ze dit succes nog kon overtreffen. De uitdaging was een beetje zoek. Maar mede dankzij een geslaagde gastrol in Glee bruist de Amerikaanse, platinablonde actrice weer van de inspiratie; zingen is haar nieuwe liefde. Deze week laat ze weer als invaldocente Holly Holliday horen dat ze er wat van kan.

Dat Gwyneth Paltrow mooi kon zingen, was geen geheim. In de film Duets (2000) blies ze bekende liedjes als Bette Davis eyes en Cruisin’ nieuw leven in. In Infamous (2006) gaf ze een gloedvolle uitvoering ten beste van What’s this thing called love. De vocale uitspattingen van Gwyneth waren in deze producties nog bijzaak; ze deed het in de eerste plaats omdat het in het verhaal paste. In Country Strong, die op 26 mei in Nederland in première gaat, ligt dat anders. Hierin speelt ze een aan drank en drugs verslaafde countryzangeres en laat ze naast de titelsong onder meer Shake that thing en Coming home op de bioscoopbezoekers los. Compleet met gevoelige snik in de keel, zoals dat hoort in Tennessee, waar het drama zich afspeelt.

Filmidool wordt musicalster
Kort vóór de eerste vertoning in Amerika maakte ze haar opwachting in de populaire musicalserie Glee, als invaldocente Holly Holliday. Daaruit bleek eens te meer dat ze zich niet hoeft te schamen voor haar zangkunsten. Naast een erotische coverversie van Forget you van Cee Lo Green kwam ze, zingend én dansend, overweldigend voor de dag in de klassieker Singing in the rain, gemixt met Rihanna’s Umbrella. Alsof ze nooit iets anders had gedaan en een musicalster was in plaats van een filmidool.

900.000 dollar
Haar wervelende gastoptreden leidde tot euforische reacties, zowel van de televisiecritici als van de overwegend jonge kijkers. Het laatste trok Atlantic Records over de streep: wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. De platenmaatschappij was al met haar in onderhandeling over een contract. Door het enthousiasme van de Gleefans, gevoegd bij het succes dat ze had bij de Oscar-uitreiking met haar vertolking van Coming home, sloot Atlantic een deal van 900.000 dollar met Gwyneth. Om te beginnen brengt ze binnenkort een cd met countryliedjes uit.

Sprankelend spel
Het overstapje van de filmset naar de muziekstudio komt als geroepen voor de Hollwood-vedette, dochter van actrice Blythe Danner en producer/regisseur Bruce Paltrow. Ze werd op het doek bekend als vrouw van Brad Pitt in Se7en (1995) en werd beroemd als zijn verloofde in het echte leven. Als actrice brak ze pas echt door met haar sprankelende spel in Shakespeare in Love (1998) als Viola De Lesseps, de denkbeeldige minnares van de Engelse toneelschrijver William Shakespeare. Het leverde haar in 1999 een Oscar op, maar geen grandioos vervolg van haar filmcarrière. "Het leek alsof ik alles had bereikt wat je als actrice kon bereiken", zegt ze terugkijkend op de jaren na het winnen van de hoofdprijs. "Ik had geen uitdaging meer. Alles wat ik wilde doen, viel bij voorbaat in het niet bij die rol in Shakespeare in Love." Toen in 2002 haar vader overleed, kreeg ze op de koop toe last van depressies en zette ze haar filmactiviteiten op een lager pitje. In 2003 trouwde ze met Chris Martin, voorman van de Engelse rockband Coldplay. De geboorte van een dochter (2004) en een zoon (2006) deden de rest: ze ging meer tijd wijden aan haar gezin dan aan het lezen van draaiboeken. "Ik had totaal geen zin meer om voor de camera te staan", bekent ze.

Toontje lager
Een postnatale depressie en een actiefilm (Iron Man) later begon de inspiratie weer wat op te borrelen. Maar van het zingen in Country Strong en Glee kreeg ze pas echt een kick. En dan met name van de countrynummers. Gwyneth: "Ik heb het gevoel dat countrymuziek een deel van mezelf is, terwijl ik er niet mee ben opgegroeid. Ik vind het zo authentiek, zo huiselijk, zo vertroostend. Het gaat over wie je bent, het zit vol bezieling en oprechtheid." Allemaal dingen die ze in Hollywood vaak node miste. Wat niet wil zeggen dat ze het acteren opgeeft. "Maar ik moet wel voor honderd procent achter een film en mijn rol kunnen staan. Ik doe het niet meer alleen voor het geld, waartoe ik me eerlijk gezegd een enkele keer heb laten verleiden." De nieuwe thriller Contagion van Steven Soderbergh kon bij haar wel door de beugel. Ze zingt hierin een toontje lager in de gedaante van een zakenvrouw, Beth Emhoff, die in het vliegtuig besmet raakt met een dodelijk virus. Matt Damon, met wie ze eerder samenspeelde in The Talented Mr. Ripley, moet haar uit handen van Magere Hein zien te houden.

Rode blosjes
In Glee keert ze op veler verzoek terug als Holly Holliday. In de aflevering van deze dinsdag bezorgt ze de leerlingen en de leiding van McKinley High rode blosjes van opwinding op de wangen door het geven van seksuele voorlichting. Uiteraard mag ze ook weer zingen. Met Will (Matthew Morrison) demonstreert Holly hoe je Kiss van Prince kunt laten weerklinken terwijl je samen de tango danst. Met Santana en Brittaney doet ze Landslide van Fleetwood Mac nog eens dunnetjes over. En tenslotte waagt ze zich aan Do you wanna touch me van de omstreden Britse zanger en kinderlokker Gary Glitter. "Ongelooflijk: bij de opnamen van Contagion in Chicago kwamen er tienermeisjes naar mijn trailer om te roepen dat ze me in Glee haddden gezien en me goed vonden", vertelt Gwyneth die over 14 dagen alweer opduikt in de serie. "Ik had niet gedacht dat de jeugd op m'n 38ste nog eens met me zou weglopen. Het is geweldig om in zo’n kwaliteitsserie te spelen, zulke mooie liedjes te mogen zingen en dan ook nog eens persoonlijk complimenten te krijgen van de kijkers. Ik ben helemaal blij en gelukkig."

Reageren