Vanavond start de natuurdocumentaire Africa bij de EO

12 februari 2013 12:49 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Britse natuurdocumentaires scoren de laatste jaren als een tierelier. Na Life, Frozen Planet en Earthflight brengt de EO nu de serie Africa op de Nederlandse buis.

Adembenemend zijn ze, natuurdocumentaires van de BBC. Niet voor niets vallen ze extreem goed in de smaak. De serie Earthflight zorgde eind vorig jaar nog voor historisch hoge kijkcijfers bij de EO. Niet verwonderlijk dus dat de omroep ook de laatste natuurreeks van de BBC heeft aangekocht. In de vijfdelige serie Africa maken we kennis met de mooie en lelijke kanten van de Afrikaanse wildernis. De crew maakte vier jaar lang opnames van de fascinerende fauna van het uitgestrekte ­continent, met spectaculaire beelden tot resultaat.

Ophef over Africa

De gefilmde taferelen vielen echter niet bij iedereen in goede aarde. In Engeland ontstond enige ophef over de serie, omdat die emotionele natuurscènes zou hebben overdreven. Veel dierenvrienden zaten in tranen voor de buis bij beelden van een moederolifant die lijkt te rouwen om haar stervende kalfje. Ook een schoenbek­ooievaar die alleen zijn sterkste jong voedt en zijn andere nakomeling links laat liggen, riep veel emotionele reacties op. De BBC ontving 32 klachten van verontwaardigde kijkers. „Dat is nu eenmaal de natuur”, reageerden de makers. „We tonen het brede palet van wat er in ­
de natuur gebeurt: sommige dingen zijn vrolijk, andere zijn moeilijk om te zien.” Toch voelden kijkers zich gemanipuleerd. Ze betichtten de makers ervan bewust in te spelen op hun emoties, aangezien er onder bepaalde ­scènes dramatische muziek is gezet. Volgens de makers reflecteert de muziek alleen maar wat er op de beelden te zien is.

Vindingrijke fauna

De eerste aflevering speelt zich af in de droge zuidwesthoek van Afrika, waar twee grote woestijnen naast elkaar liggen. Water is er schaars, maar toch wemelt het hier van de dieren. Ze lappen alle klassieke overlevingsregels aan hun laars en hebben nieuwe manieren gevonden om te kunnen bestaan in de moeilijkste omstandigheden denkbaar. We zien feestende neushoorns, spinnen die ­radslagen maken en reuzeninsecten die gigantische zwermen vogels belagen. De meest indrukwekkende scène is die van een woestijngiraf die zijn voedsel verdedigt in het heftigste giraffengevecht dat ooit gefilmd is. De aflevering is een ode aan de vindingrijkheid van de natuur. In het origineel fungeert Sir David Attenborough als de alwetende verteller, wij moeten het doen met een Nederlandse stem.

Meer over