Varg Veum is een eenzame wolf

Voor fervente thrillerliefhebbers is ‘Varg Veum’ een oude bekende. Maar de meeste Nederlanders kennen de weerbarstige Noorse privé-detective een paar weken pas écht goed.

Varg Veum is bepaald geen beginneling. Schrijver Gunnar Staalesen heeft vijftien Varg Veum-bestsellers op zijn naam staan, waarvan de eerste al in 1977 verscheen. Varg is in zijn thuisland Noorwegen een nationale held, hij heeft zelfs een levensgroot standbeeld in de Noorse plaats Bergen, waar de verhalen zich afspelen. Het is een raadsel waarom Varg Veum (vrij vertaald: eenzame wolf) in Nederland niet zo beroemd is als collega’s Martin Beck en Wallander.De verhalen zijn verslavend, verleidelijk en bovenal bloedstollend spannend.

Noorse donkere samenleving

Staalesen zegt dat hij de Noorse samen­leving een spiegel voorhoudt met zijn boeken. „In Bergen wonen 300.000 mensen. Voor mij is het een stad vol geheimen en verhalen. Ik maak het beeld alleen veel donkerder dan de realiteit. Noorwegen is best een vredig land, alhoewel de georganiseerde misdaad steeds groter groeit.”

Drank en vrouwen

De man die gestalte geeft aan Varg Veum is de 41-jarige Trond Espen Seim. „Varg Veum heeft een groot rechtvaardigheids­gevoel, hij is opportunistisch, anti-autoritair en wantrouwt familie, vriendschap, liefde en boven alles de politie. Maar hij wil vooral altijd het goede doen en daarvoor moet alles wijken.” De blonde detective heeft ook duidelijk karakterfoutjes: hij is iets te dol op drank en vrouwen. Daar heeft Espen Seim zelf niet zo veel last van, maar hij herkent zichzelf wel op andere gebieden in de antiheld die hij speelt.

„Ook ik laat, als ik acteer, alles achter me en leg alles in m’n rol. Dat doet Varg Veum ook. Als hij een moordzaak onderzoekt, dompelt hij zich onder in de grauwe onderwereld en dan kan niets hem nog stoppen.”

Scandinavische invasie

De laatste jaren wordt de wereld overspoeld door geweldig spannende Scandinavische boeken, series en films als The killing, The bridge, de Millennium-trilogie van Stieg Larsson en de boekenreeks van Jens Lapidus. Varg Veum is het zoveelste succesnummer uit het Hoge Noorden. Espen Seim heeft wel een verklaring voor de criminele invasie.

„Scandi­navische krimi’s zijn heel realistisch. Niet alleen in de misdaden, maar ook metde hoofdpersonen. Dat geldt zeker voor Varg Veum. De moord­zaken waar hij mee te maken krijgt, vreten aan hem. De Varg Veum-afleveringen zijn krimi’s waarin je steeds meer te weten komt over hoe zijn personage in elkaar steekt.”

Reageren