Vaticaan: 'The Simpsons zijn leuk'

The Simpsons vormen een ongeordend, chaotisch gezin met een slecht opgevoed zoontje, een vader die constant aan het bier zit en twee vrouwen die uit alle macht proberen het mannelijke onheil in te perken. De baby van het gezin valt altijd tussen wal en het schip, en opa zijn ze liever kwijt dan rijk. En dus zegt het Vaticaan: 'prima'!

De Vaticaankrant L'Osservatore Romano plaatste deze week een recensie over The Simpsons, de cartoonserie over de gele personages in het denkbeeldige dorpje Springfield. De conclusies waren uitermate positief.

Lachen
Zo schrijft de krant onder meer: "Velen zouden vandaag de dag niet weten hoe ze moeten lachen", als The Simpsons niet hadden bestaan.

Geloof in God
De krant gaat verder met het complimenteren van de serie. Zo worden vooral de soms filosofische insteek van het programma en het feit dat religie en het geloof in God constant op de hak worden genomen, geprezen.

Want, zo redeneert de krant: de serie ontkent het bestaan van God niet. Sterker nog: vader des huizes Homer spreekt met enige regelmaat over God als 'Superman daarboven'. En áls God dan een wolk openscheurt en een rolletje meespeelt in de serie, dan wordt hij ook altijd als een almachtig figuur afgebeeld. Precies zoals het Vaticaan het dus graag ziet.

'Realistisch'
Natuurlijk is er ook kritiek. Want The Simpsons zijn nou eenmaal een allerminst perfect gezinnetje. En dus worden de vele scheldwoorden, de van tijd tot tijd voorkomende gewelddadige scènes en soms ietwat extreme verhaallijnen van de serie afgekeurd.

Dat laat buiten kijf dat het artikel van de krant concludeert dat de serie 'realisitisch en intelligent geschreven is'. Dat kunnen de makers van de serie maar mooi in hun zak steken.

Reageren