Veelverdieners in televisieland: Jeremy Clarkson verdient 3 miljoen

Top Gears Jeremey Clarkson haalt ongeveer 3 miljoen pond (3,8 miljoen euro) per jaar binnen met zijn werkzaamheden voor Top Gear. Hiermee is hij de best verdienende presentator van de BBC.

Clarkson verdient zoveel omdat hij het autoprogramma Top Gear niet alleen presenteert maar ook nog produceert.

Dure praatjes
Sportpresentator Gary Lineker staat op de tweede plek (qua salaris) bij de Britse omroep, hij verdient jaarlijks ongeveer twee miljoen pond. Graham Norton maakt de top 3 vol – de talkshowpresentator krijgt anderhalf miljoen pond per jaar.

Boven de norm
Vergeleken bij de salarissen van de BBC verdienen de Nederlanders toppers maar matig. Toch zitten er nog 10 presentatoren boven de balkenendenorm. Paul de Leeuw en Matthijs van Nieuwkerk behoren tot de grootverdieners.

Bezuiniging
De publieke omroep moet het aantal personeelsleden dat boven de 190 duizend euro verdient van demissionair minister Bijsterveld in 2013 terugbrengen naar 8. Het streven,is zelfs om maar drie  verdieners boven de balkenendenorm te hebben.

BNN betaalt het meeste
Uit jaarverslagen van de Nederlandse omroepen blijkt dat van de 10 presentatoren die nu nog boven de norm verdienen, er 4 bij jongerenomroep BNN werken (Coen Swijnenberg, Sander Lantinga, Patrick Lodiers en Ruben Nicolai). De VARA heeft 3 ‘dure’ presentatoren in dienst (vermoedelijk Paul De Leeuw, Matthijs van Nieuwkerk en Jeroen Pauw), de TROS heeft er 2 (Ivo Niehe en Antoinette Hertsenberg) de laatste werkt bij de KRO (Yvon Jaspers).

Reageren