Verbod op (te) hoge salarissen publieke omroep

Minister Ronald Plasterk stelt bij de salarissen van werknemers bij de publieke omroep een maximum van 181.000 euro (de Balkenende-norm dus). Alleen in heel bijzondere gevallen zal hiervan kunnen worden afgeweken.

Voor publieke omroep kijkcijfer-kanonnen als Matthijs van Nieuwkerk en Paul de Leeuw zou dat salaris een schijntje zijn in vergelijking met wat ze nu verdienen, maar als het aan minister Plasterk ligt, zullen ook zij iets moeten inleveren.

Beloningscode
Dat blijkt uit zijn nieuwe beloningscode met strenge criteria, die de minister volgens De Telegraaf vandaag presenteert. Houden de omroepen zich niet aan dit maximale salaris? Dan wordt er geld ingehouden. Er zijn wel uitzonderingen, maar volgens Plasterk gaat dat hooguit om "een stuk of vijf" tv-sterren.

Henk Hagoort
De kans is groot dat Matthijs en Paul bij die uitzonderingen horen. En dat is dan ook geheel terecht, zo verklaarde Publieke Omroep-baas Henk Hagoort eerder in een interview. "Zulke hardwerkende mannen zetten zich een aantal jaren met hart en ziel in voor programma's die nog jaren van invloed zijn op hun imago."

Reageren