Verkiezingen in de media

De verkiezingen zitten erop. Bijna alle stemmen lijken geteld, en de VVD van Mark Rutte lijkt de nipte winnaar te zijn. Van oudsher zijn verkiezingen feest voor 's lands media. Woensdag 9 juni was daarop geen uitzondering. Televizier schetst een overzichtje.

RTL heeft niet de meest ideale verkiezingsavond gedraaid. Zo waren er in eerste instantie wat problemen met de prognoses.

De NOS bracht rond half één 's nachts als eerste een tussenstand op televisie, waar de aanwezigen in de RTL 4-uitzending uitzinnig om juichten.

Rick Nieman
RTL-presentator Rick Nieman waardeerde dat niet zo: "Dit is toch wel een treurig moment als televisiemaker dat je dan mensen ziet juichen omdat de concurrent (de NOS dus, red.) blijkbaar een uitslag heeft (die RTL dus niet had, red.)."

Daarna richtte de presentator zich tot collega Suzanne Bosman, die voor RTL de uitslagen bracht. "Dus zonder dat ik daar vervelend over doe, Suzanne, maar what's going on? Waarom hebben wij niets?"

Volgens Bosman waren de uitslagen nog niet betrouwbaar genoeg en had het ANP afgeraden ze te publiceren. Nieman vond dit niet zo fijn. "Het is vijf over half één, als je een onbetrouwbare prognose hebt, wil ik hem ook wel zien", aldus de presentator. "Want bij de NOS zenden ze hem blijkbaar ook uit."

Ferry Mingelen
Ferry Mingelen, gespreksleider bij het afsluitende NOS-debat van dinsdagavond, maakte op zijn beurt een flinke uitglijder waar veel media handig op inspeelden.

Toen ex-premier Jan Peter Balkenende opperde dat Mark Rutte geen 'vaagheden' mocht laten ontstaan, reageerde Mingelen wellicht iets te adrem. "En u spreekt met ervaring, met die vaagheden", zei de gespreksleider.

Toen onder andere Cohen en Halsema negatief reageerden op de uitlating, besefte Mingelen wat hij had gezegd. Hij handelde het daarna wel netjes af, bood zijn excuses aan en liet Balkenende op de ongelukkige uitspraak reageren.

Het was echter niet de enige blunder van Mingelen tijdens het debat. Iets later zei hij tegen Mark Rutte: "De aanstaand formateur mag het laatste woord." Femke Halsema vond dat de presentator hiermee "een voorschotje nam op de verkiezingsuitslag."

Ook noemde Mingelen de Groenlinks-leidster al per ongeluk "Meneer Halsema", tijdens een rondvraag over het aantal te verwachten zetels.

Over capacity
Netwerksite Twitter stond de afgelopen dagen, en gister in het bijzonder, bol van de tweets over de verkiezingen. Niet alleen vooraanstaande politici en andere BN'ers tikten erop los, maar ook de 'gewone man' kon het niet laten zijn mening via de site te verkondigen.

Meerdere malen was Twitter dinsdagavond 'over capacity': er werden teveel tweets verstuurd en de servers konden het even niet meer aan. Of dit toeval was of echt met de verkiezingen te maken heeft, is niet bekend.

Kijkcijfers
Terwijl de definitieve uitslag van de verkiezingen nog even op zich laat wachten, zijn de kijkcijfers wel vrijgegeven. De NOS is in ieder geval de grote winnaar van de slag om de zieltjes thuis. Een kleine 2,3 miljoen mensen keken naar de verkiezingsuitzending Nederland Kiest op Nederland 1. Het marktaandeel was hiermee bijna vijftig procent.

RTL, dat ook met een programma over de verkiezingen kwam, moest het doen met een tegenvallende 700.000 kijkers.

Andere media
Opiniesite joop.nl kopt spectaculair "Nederland maakt ruk naar rechts", met als onderkop "Het politieke landschap is drastisch veranderd."

De Vlaamse media delen die mening. De nieuwswebsite hetlaatstenieuws.be spreekt van een "politieke aardverschuiving in Nederland." Superlatieven schieten bij de site tekort om het drama voor het CDA duidelijk te maken: "Balkenende leidt een historische nederlaag", staat in het artikel te lezen.

Duitse media richten hun pijlen vooral op Geert Wilders. Dnews.com, de Duitse versie van NU.nl, kopt: "Wilders triomfeert bij verkiezingen in NL."

BBC, de Engelstalige nieuwszender, gaat wel iets verder in de berichtgeving. "Veel stemmen voor Nederlandse anti-Islam-partij" is weliswaar de kop, maar dat wordt in het bericht wel weer gerelativeerd met de mededeling dat de kans niet zo groot is dat de PVV in de coalitie komt.

Reageren