Vers vrouwenbloed in CSI

Vorige week was Elisabeth Shue op proef in ‘CSI’ als bloedanaliste Julie Finlay. De ster van ‘Leaving Las Vegas’ (1995) mag blijven en doet voortaan wekelijks mee in de serie.

De roem is haar vanuit Amerika al vooruitgesneld: Elisabeth Shue gaat in CSI de boel flink opschudden. Ze speelt de rol van Julie Finlay (foto rechts), een licht ontvlambare bloedanaliste met een eigengereide manier van werken. Teamleider D.B. Russell (Ted Danson, links) geeft haar in deze aflevering een vaste aanstelling in de nachtploeg van de forensisch onderzoekers in Las Vegas. Dat is opmerkelijk, omdat hij eerder haar baas was op het crime lab van Seattle en haar toen om nog onduidelijke redenen ontsloeg. Dit heeft ongetwijfeld kwaad bloed gezet bij Julie, die de dames en heren collega’s verzoekt haar aan te spreken als Finn.

Bloedfluisteraar
Tartte ze destijds het gezag van Russell, gaat ze proberen hem terug te pakken? Finn heeft dezelfde specialiteit als haar voorgangster: het ontleden van bloedspetterpatronen op de plaats van het misdrijf. Russell noemt haar gekscherend een ‘bloedfluisteraar’, en heeft ondanks de ontslag­kwestie een hoge pet van haar op. „Je weet meer van bloed dan iedereen die ik ken”, complimenteert hij de nieuwkomer. Vorig week gaf Finn al een staaltje van haar kunnen, nu zet ze haar tanden in een zaak waarin een complete woning van de aardbodem is verdwenen. Mét de vrouw des huizes er nog in. Wat kan Finn afleiden uit de gevonden bloedsporen?

Onderhuidse spanningen
Elisabeth Shue volgt bij CSI Marg Helgenberger (Catherine) op. De 48-jarige actrice bereikte in 1995 haar hoogtepunt als actrice in de dramafilm Leaving Las Vegas. In zekere zin keert ze nu dus terug naar de gokstad. De rol leverde haar een Oscarnominatie op. Ze was verder ook te zien in Cocktail en Hollow Man. Elisabeth en haar man, regisseur Davis Guggenheim, hebben drie kinderen. Omdat de jongste sinds kort op de kleuterschool zit, heeft zij haar handen vrij voor CSI. „Ik hoef me niet schuldig te voelen omdat ik vaak van huis ben en haar geen aandacht kan geven”, zegt ze. Elisabeth verheugt zich enorm op haar ­scènes met Ted Danson: „Hij brengt een soort lichtheid in al die duistere moordzaken. Het lijkt me hartstikke leuk en uitdagend om met hem samen te spelen, vooral omdat Russell en Finn elkaar al kennen en er onderhuidse spanningen zijn tussen die twee.”

Dit verhaal staat ook in Televizier week 12 / 2012

CSI, misdaadserie 20.30, RTL 4Reageren