VI Oranje wint van Studio Sportzomer

'Voetbal is oorlog', zijn de legendarische woorden van Rinus Michels, maar dat voetbalprogramma’s maken ook oorlog is, had ‘de Generaal’ nooit kunnen bevroeden.

Vanaf de eerste dag was het raak, twee voetbalprogramma’s, tegelijkertijd uitgezonden, met beiden hetzelfde thema: het EK voetbal. De één van de NOS, de ander van RTL. Twee jaar geleden op het EK won Sportzomer nog overtuigend. Wie was dit jaar de sterkste?

Kansloos
Kijkcijfer-volgers weten het antwoord al. VI Oranje won met 15 tegen 13 van Studio Sportzomer. Dat is opvallend, want Jack van Gelder was bij aanvang van het het EK nog zeer optimistisch, “VI Oranje is kansloos op wedstrijdavonden” riep de sportzomer-frontman uit volle borst. Zelfs VI Oranje-man Wilfred Genee zag deze uitslag niet aankomen: “Wij kunnen het ook niet winnen. De NOS heeft de wedstrijden en de interviews; die beelden mogen wij pas veel later uitzenden”.

Ouwehoerprogramma
Op de meeste wedstrijddagen kreeg Jack van Gelder gelijk, kijkers bleven hangen voor Sportzomer, maar hoe verder het EK vorderde, hoe meer kijkers VI Oranje won. Totdat de NOS zelfs op de wedstrijddagen het onderspit delfde.

Saai en droog
De reden dat het programma vanuit het Kurhaus beter uit de verf kwam, is volgens velen duidelijk. Studio Sportzomer kreeg vaak verwijten als ‘saai’ en ‘droog’ toegeworpen. Bij VI Oranje was het gezellig en grappig, alsof Derksen, Van der Gijp en de rest thuis bij je op visite waren. En daar kon de journalistieke verantwoorde aanpak van Jack van Gelder niet tegenop.

Tweede ronde
Is het nu dan afgelopen met de strijd? Absoluut niet. Beide programma’s zijn inmiddels begonnen aan ronde 2 onder de noemer de Tour de France. Jack van Gelder werd vervangen door Mart Smeets, Genee gaat lekker door. To be continued…

Reageren