Vijf vragen aan Miranda Hart

In Miranda draait alles om de sociaal onhandige Miranda. De rol van deze altijd vrolijke vrouw was de doorbraak voor Britse komiek Miranda Hart (38). 

Lijk je op je personage?
„Seizoen 1 is gebaseerd op mijn leven. Als twintiger was ik net zo ongemakkelijk. Ik word ook geregeld aangesproken met ‘meneer’, omdat ik kort haar heb en 1 meter 85 ben. Verder is alles wat Miranda overkomt, gelukkig een aangedikte uitvergroting van mijn leven.”

Je schrijft de serie én speelt de hoofdrol. Wat is leuker?
„Het schrijfproces is gruwelijk. Ik zit thuis aan de keukentafel grappen te bedenken. Dat voelt alsof je huiswerk maakt, dat door miljoenen mensen wordt nagekeken. Doodeng.”

In het begin kreeg je veel kritiek op de serie.
„Sommige recensenten vonden de humor te ouderwets. Maar ik ben nu eenmaal fan van die stijl uit de jaren 70. Ik lig in een deuk om Wordt u al geholpen? en de slapstick van Tommy Cooper.”

Is slapstick lastig?
„Het kan vooral pijnlijk zijn. Miranda valt enorm vaak om. Meestal ligt er wel een mat, maar soms ga ik letterlijk op m’n neus. Het hoort erbij.”

Weet jij waarom Miranda zo populair is bij vrouwen?
„Ik denk omdat we allemaal een vriendin willen hebben die alle sociale blunders begaat waar we bang voor zijn, en toch positief blijft. Dat is enorm bevrijdend.”

Reageren