Vlaanderen wint wederom het Groot Dictee

3 fouten maakte de Vlaming Edward Vanhove slechts in het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Maar onze bewondering gaat zeker ook uit naar nieuwslezer Herman van der Zandt. Hij was de beste prominent met 17 fouten. 

Op twitter bedankte Herman meteen alle scholen die hij ooit bezocht en zijn ouders. Gemiddeld maakten de deelnemers aan het dictee 29 fouten, de BN'ers deden het iets slechter met gemiddeld 36 fouten. 

Kitschtrukendoos

Het dictee was geschreven door Adriaan van Dis die eerder bij Pauw & Witteman bekende dat hij zelf een bijzonder beroerd speller is. Van Dis gebruikte in zijn stuk vooral veel woorden met koppeltekens en constructies die niet aan elkaar moeten worden geschreven maar waarvan het merendeel van de deelnemers dacht dat ze wel aan elkaar geschreven worden. Bijvoorbeeld: spring-in-'t-veldleeuweriken', 'a-priorikeus', 'kitschtrukendoos' en 'coûte que coûte en no-goarea ge-sms'te.

Merel

Een van de slechtst scorende BN'ers was WNL-presentatrice Merel Westrik met 38 fouten. Ze schaamde zich vooral tegenover haar moeder, die Neerlandica is. Andere bekende deelnemers aan het dictee waren Eelco Bosch van Rosenthal, Anne-marie Jung, John Ewbank en Maarten van Rossum. De laatste maakte 30 fouten.  

In totaal werd het Groot Dictee der Nederlandse Taal nu 13 keer door een Vlaming gewonnen tegen 11 keer door een Nederlander. 

Reageren