Vraag: Bernhard, schavuit van Oranje... Feit of fictie?

Maandagavond zat Televizier.nl-gebruiker Girlygirl, net als bijna twee miljoen andere Nederlanders, te kijken naar de nieuwe serie Bernhard, schavuit van Oranje. Toen de aflevering was afgelopen vroeg zij zich één ding af: is het verhaal waargebeurd of verzonnen?

Het antwoord is (helaas) niet zo zwart-wit uit te leggen, want feit en fictie lopen in 'Schavuit' tamelijk door elkaar, zo blijkt.

Bezwaar
Tomas Ross, die Prins Bernhard, schavuit van Oranje uitwerkte in opdracht van de VPRO, schreef eerder al behoorlijk kritische boeken over de prins. In KRO Magazine vertelt de schrijver dat hij vooral bezwaar heeft tegen het gebrek aan openheid van de Oranjes.

"Het gaat mij niet om privézaken, maar om kwesties die het landsbelang betreffen", legt hij uit. "De macht van Beatrix is oncontroleerbaar, dat is raar in een moderne democratie."

Zo komen we ook uit bij de vraag van Girlygirl, want Ross kán eenvoudigweg geen compleet kloppend verhaal geschreven hebben. Hij was immers niet bij alles zelf aanwezig en het koningshuis houdt over veel zaken de kaken stevig op elkaar.

Gaten
Daarom is de schrijver zélf op onderzoek uitgegaan en vult hij de 'gaten' in het verhaal op, met hoe híj denkt dat het is gegaan. Hij schrijft de feiten dus aan elkaar met fictie.

"Je krijgt op deze manier mensen, zoals ik, die via hun netwerk de waarheid boven tafel proberen te krijgen."

Werkelijkheid
Desondanks denkt de schrijver dat hij redelijk in de buurt van de werkelijkheid komt met zijn verhaal. Hij zei hierover in Pauw & Witteman:

"Ik ben hier nóg preciezer geweest als in de boeken, want dit is geen fictieve held: het ís Bernhard. Ik ben erg benieuwd of de feiten die ik aanvoer, tegengesproken kunnen worden."

Onzin
Regisseur Pim van Hoeve vindt de mengeling van feiten en fictie in ieder geval heel spannend. "Bernhard laat in zijn gesprek met Máxima doorschemeren dat híj de ontmoeting tussen haar en Willem-Alexander heeft gearrangeerd."

"Beatrix noemt dat later volstrekte onzin, maar toch... Het leuke is dat je het met Bernhard nooit helemáál zeker weet. De kijker mag het lekker zelf invullen."

Onduidelijk
En daar moeten we het dus mee doen, Girlygirl. Je kunt ervan uitgaan dat bepaalde onderdelen van de serie echt zijn... maar welke dat zijn, zal iets blijven dat alleen ons koningshuis zelf kan bepalen.

Reageren