Vraag | De toekomst van televisie?

Wat is de toekomst van televisie? Zitten we over honderd jaar nog op de bank?

Het onderwerp van deze week:
de toekomst van televisie

De vraag van Bart1988:
Hoe oud wordt een televisie en hoe ziet een tv er over 25 tot 100 jaar uit?

De situatie:
Het lijkt erop dat Bart1988 in een filosofische bui was toen hij deze vraag bedacht, want het is nogal een allesomvattende vraag. Maar ook leuk, want de toekomst van tv houdt ons allemaal bezig. Want hoe ziet die toekomst eruit? Zitten we over 100 jaar nog steeds voor dat kastje, op de bank?

Het antwoord:
Eigenlijk bevat de vraag van Bart1988 twee elementen: hoe oud wordt een tv (dat lijkt ons per model en per situatie te verschillen), en het veel abstractere toekomst-deel van zijn vraag. Dat laatste is natuurlijk het meest interessant.

De toekomst voorspellen is onmogelijk, beste Bart1988, en dus gaan we onze vingers daar ook niet aan branden. In theorie is natuurlijk álles mogelijk dat nu nog niet bedacht is.

Sneller
Wel kunnen we kort wat dingen beschrijven die nú al de wereld van tv veranderen. Om te beginnen is daar natuurlijk het internet en de digitalisering van tv. De tijd dat een tv een eigen antenne had en zo beelden uit de ether ontving, is voorgoed voorbij.

Tv zal in de toekomst alleen maar sneller worden én op meer manieren te gebruiken zijn. We kijken tv-programma’s op onze computers (YouTube), telefoons (met internetverbinding), op onze harddiskrecorders of via UitzendingGemist.nl. En
dat gaat verder.

Schermpje onderweg
Nog niet zo lang geleden presenteerde computerfabrikant Apple de iPad: een draagbaar ‘beeldscherm’ ter grootte van een A4’tje, waarop ook bewegend beeld af te spelen is (het is immers praktisch een platte computer).

Het is niet ondenkbaar dat tv straks via het internet op de iPad te bekijken is: overal waar men dat maar wil. En nóg verder in de toekomst? Daarover doen de wildste verhalen de ronde. Zoals, na het succes van de film Avatar, bijvoorbeeld: 3D-tv. En er bestaan al proeven met holografische tv. En wat te denken van het veelbesproken geur-tv?

Doemdenkers
De mogelijkheden lijken eindeloos. Maar er zijn ook doemdenkers. Want óóit, zo zeggen sommigen, is álles al eens op tv geweest, zal men tv kijken niet meer leuk vinden, en raakt het uit de mode.

Laten we hopen dat doemdenkers géén gelijk krijgen…

Reageren