Vraag | Olympisch Journaal in het buitenland?

In de week dat Televizier onderstaande vraag van gebruiker LauraV kreeg, bleek precies dezelfde vraag kennelijk bij meer Nederlanders in den vreemde op te duiken. Want forumlid LauraV vroeg zich af: "Ik zat laatst bij familie in het buitenland een journaal terug te kijken via internet en merkte dat de beelden van de Olympische Spelen niet uitgezonden mogen worden. Over het hele item was een prachtig plaatje geplakt. Hoe zit dat precies?"

Probleem
Waarom zendt de NOS het Journaal ook op internet uit, als juist dé beelden die iedereen online wil zien (de Olympische spelen) daar niet uitgezonden mogen worden?

Het antwoord
Roeland Stekelenburg, hoofd nieuwe media NOS, kreeg deze vraag kennelijk al vaker. Hij legt op zijn weblog uit: "Dat is geen keuze van ons, maar een keiharde contractuele verplichting naar het Internationaal Olympisch Comité (IOC) toe."

"Wij schermen de beelden af door middel van 'geoblocking', een systeem waarbij we controleren vanaf welk IP-adres een gebruiker ons bezoekt. Elke computer heeft een uniek IP-adres en we weten welke IP-adressen binnen Nederland beschikbaar zijn. Het IOC ziet zeer streng toe op naleving van de verplichting tot geoblocking."

"De redenering daarachter is dat bijvoorbeeld de Amerikaanse televisiezender NBC vele honderden miljoenen dollars heeft betaald voor de exclusieve televisierechten van de Olympische Spelen. Als de NOS (of andere zenders) streams op internet aanbiedt die ook in de VS te bekijken zijn, concurreert de omroep met NBC, die nu juist heel veel geld heeft betaald."

Online
Aangezien een Journaal op tv in Nederland natuurlijk wél die beelden mag uitzenden, vormt dat een probleem als die uitzending vervolgens doorgezet wordt naar internet, zodat mensen als LauraV ze kunnen kijken.

De NOS vond echter een oplossing. Stekelenburg: "Wij laten de Olympische beelden in het Journaal ‘blocken’ door een speciale medewerker." Die redacteur blokkeert dus handmatig de Olympische items in het Journaal, voordat de uitzending de site op gaat.

Stekelenburg: "Daardoor blijven op onze eigen website de NOS Journaals ook vanuit het buitenland op te vragen." Want anders hadden álle journaals in zijn totaliteit geblokkeerd moeten worden, en was geen enkele Nederlander in het buitenland nog in staat geweest om een journaal op internet te bekijken.

Dus, LauraV, helaas! Als je weer in het buitenland bij familie bent, zul je het moeten doen met de Olympische beelden die daar op televisie te zien zijn. Ook al mis je dan wellicht wat verslaggeving over je favoriete Nederlandse sporters...

Reageren