Vraag | Waarom werd Dexter dagelijks uitgezonden?

De vraag van deze week:
Lezeres Tamara vraagt zich af waarom de VPRO de serie Dexter dagelijks uitzond in plaats van wekelijks. Daardoor moeten fans nu lang wachten op een nieuw seizoen.

De situatie:
Dexter draait om de charmante bloedspetteranalist Dexter Morgan, die werkzaam is bij de Miami Metro Police. Hij leidt een dubbelleven, want Dexter vermoordt in zijn vrije tijd ook het nodige gespuis. De VPRO zendt de serie zowel op tv als op internet uit. Dagelijks. Daardoor was ook het vierde seizoen snel afgelopen.

Het antwoord:
Een belletje naar de VPRO leert ons dat het eerste seizoen van Dexter als experiment dagelijks werd uitgezonden. Dat unieke feit leverde de serie flink wat extra publiciteit op. De reacties hierop waren zowel positief als negatief, en de omroep besloot seizoen twee wekelijks uit te zenden om zo de resultaten naast elkaar te kunnen leggen.

De kijkcijfers bleven dezelfde en na onderzoek bleek dat Dexter-fans fiftyfifty verdeeld waren over een dagelijks schema. De VPRO koos voor de publiciteit, en dus voor dagelijkse uitzendingen.

Tweedeling
Deze manier van uitzenden heeft een groot voordeel: als je elke dag kunt genieten van een nieuwe aflevering, beleef je de serie als een soort ‘lange film’. Je zit immers meer in een verslavende serie als Dexter en hoeft ook niet meer zo lang te wachten op een nieuw avontuur van de sympathieke seriemoordenaar.

Nadeel is echter dat de serie gauw is afgelopen én dat je snel een achterstand oploopt als je eens iets anders te doen hebt. Je hebt immers weinig tijd om een aflevering in te halen. Natuurlijk kunt u deze
dan alsnog bekijken op de site van de VPRO, maar dat moet wel binnen 24 uur na een uitzending doen: een episode mag net zo lang online staan, totdat er een nieuwe wordt getoond. En dat is dus één dag.

Seizoen 5 op tv
We hebben gelukkig ook goed nieuws voor Dexter-fans: het nieuwe, vijfde seizoen is sinds kort te zien op de digitale zender 13th Street. Als u deze digitale zender niet kunt ontvangen: eind maart is het laatste seizoen van Dexter te zien op Nederland 3. En ja, de VPRO zendt de serie dan weer dagelijks uit. U bent dus gewaarschuwd.

Heeft u ook een vraag over tv? Vul hier het formulier in en stel 'm!

Meer over:

Reageren