Vroeger konden ze wél binnen de tijd bouwen

10 april 2009 10:59 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Tegenwoordig duren bouwprojecten eindeloos lang, maar er is een tijd geweest dat dat anders was. In de jaren dertig van de vorige eeuw wisten ze wel van wanten.

De Hooverdam (vernoemd naar president Herbert Hoover) werd in zes jaar opgeleverd (in 1935) en dat is twee jaar eerder dan gepland. Ondenkbaar in de huidige tijd waar de aanleg van de Noord-Zuidlijn en de verbouwing van het Rijksmuseum in Amsterdam rustig een decennium uitlopen.

Koopje
Tegenwerpingen dat de Hooverdam dan wel een makkelijke klus zal zijn geweest gaan niet op. Het project was zelfs zo moeilijk dat er zes aannemers aan werkten. De kosten kwamen op 50 miljoen dollar, tegenwoordig 690 miljoen dollar. Dat is een koopje vergeleken met hedendaagse projecten, die meestal alleen al wat overschrijdingskosten betreft in de miljarden lopen.

Art-deco
De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat die prijs wel iets te maken heeft met de Grote Depressie van de jaren dertig. Alles moest op een koopje, ook de Hooverdam. De beroerde arbeidsomstandigheden kostten zo'n honderd werknemers het leven. Maar dan staat er ook wel iets. Een prachtig bouwwerk in artdeco-stijl op de grens van de staten Nevada en Arizona, dat elektriciteit levert voor 1,3 miljoen mensen per jaar.