Waar ligt de grens van Giel Beelen?

2 juli 2008 13:44 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Giel Beelen is vanaf vandaag weer te zien met een nieuw experimenteel programma op Nederland 3. In Factor Giel biedt hij zich iedere week aan als lijdend voorwerp bij opvallende en soms regelrecht bizarre experimenten. Televizier.nl had nog wel wat vragen: wat bezielt Giel?

Factor Giel is alweer het tweede televisieprogramma van de populaire 3FM-dj.
Vorig jaar kwam Giel met zijn eigentalkshow en deze zomer zoekt hij zijn grenzen op. Is hij klaar met de radio? "Integendeel," aldus Giel. "Televisie is nog steeds niet mijn ding. Tot vorig jaar heb ik de verzoeken om televisie te maken steeds naast me neergelegd, maar toen de VARA kwam met Factor Giel en ik carte blanche kreeg, kon ik niet meer weigeren. En ik kan dingen doen die op radio echt niet goed uit de verf komen."

Marteling
Giel zal onder andere een marathon lopen in Peking-achtige omstandigheden, laat zich levend begraven, gaat met een auto te water en ondergaat een marteling. Daarnaast zijn er meer psychologische experimenten als: hoe voelt het om een dag dik te zijn of doof? Maar zeg nooit dat Giel dit alleen maar doet om te shockeren. "Ik doe geen experiment om het experiment. Als het in de samenleving speelt, het maatschappelijk relevant is of betekenis krijgt, vind ik het interessant om te ervaren. Ik wil weten hoe iets voelt."

Nutteloos
Experimenten met zichtbare gevolgen (bijvoorbeeld tatoeages) vindt hij nutteloos. Maar dat een marathon lopen zonder voorbereiding op de lange termijn schadelijk kan zijn, is geen reden om het niet te doen. Waar ligt de grens? "Elk experiment kent risico¹s, dat weet ik. Zo heb ik nu nog gekke plekken op mijn lijf van het zonnebrandexperiment. Ik heb verkleed als kip in de brandende zon op een plateau gestaan. Ik had een duikpak aan met allemaal gaten erin. Met als resultaat dat er nog steeds Factor Giel in bruine letters op mijn lijf staat."

Grens
Toch heeft zélfs Giel zijn grenzen, denk bijvoorbeeld aan de aflevering waarin hij levend wordt begraven of een heftige ondervraging moet ondergaan.
Daarover worden dan ook altijd duidelijke afspraken gemaakt, zodat Giel kan aangeven wanneer hij iets niet trekt. "We hadden tekens en woorden afgesproken en bij de ondervraging zou ik het geheim prijsgeven; dat was dan mijn grens. Dan wilde ik echt niet verder."

Zwaarlijvig
Hoewel Giel zichzelf goed kent, blijft het afwachten hoe hij in extreme situaties reageert. Zo viel het lopen van de marathon ­opvallend genoeg mee en vond hij het leven als zwaarlijvig persoon echt verschrikkelijk. "Ik heb volledig onderschat hoe heftig het is als mensen je aankijken, de blikken die ze je toewerpen, de afschuw die je ziet. Dat was heel heftig.
Daarentegen dacht ik dat ik het hardlopen nooit zou redden en was ik verbaasd over wat een mens kan hebben. Maar goed, een marathon lopen of berg beklimmen is voor het grootste deel ook mentaal en niet zozeer lichamelijk."

Voor de trein
Het idee van je eigen grenzen opzoeken zat er bij de dj al vroeg in. "Als achtjarige ging ik midden op het spoor staan als er een trein aankwam en deed dan net alsof ik de trein wilde tegenhouden. Jezus, wat heb ik die machinisten aangedaan! Maar ik moest weten hoe dat voelde." Daarnaast zat Giel ook bij de scouting: "Als je dat hebt ervaren, dan weet je hoe kinderen hooligans worden. Dat gaat verder dan fikkie stoken, geloof me."

Gehoortest
Voor sommige experimenten moest Giel ook een speciale test ondergaan. Zo heeft hij een gehoortest laten doen. "Dat vond ik wel spannend. Als dj ben je natuurlijk als de dood dat je oren zijn beschadigd, maar dat bleek godzijdank niet zo te zijn." Afgezien van zo¹n test of hier en daar een gesprek met een psycholoog heeft Giel zich niet echt voorbereid. "Maar die tests zijn er natuurlijk niet voor niets, want zo weet je wel dat je in ieder geval in staat bent het experiment te doen."

Discussie
Natuurlijk hoopt Giel dat dit nieuwe programma een groot succes wordt. Dat erover gesproken gaat worden staat bij voorbaat al vast. Is dat ook het doel? "Een aantal experimenten zal zeker wat losmaken", vertelt Giel. "Er zitten dan ook wel wat politiek incorrecte en aanstootgevende dingen bij, zoals het dik zijn en natuurlijk die marteling. Maar dat vind ik oke. Ik wil die discussie ook. Het gebeurt, dus laten we het er dan ook over hebben. En daarnaast is het leuk om Giel te zien lijden. Pure amusement, toch?"

Meer over