Waarom is Uitzending Gemist niet in HD te zien?

Steeds meer mensen willen een programma terugkijken via Uitzending Gemist. Helaas biedt de website de uitzendingen niet in HD aan, we moeten het dus nog steeds met een lage resolutie doen. Waarom eigenlijk?

Er zijn tegenwoordig steeds meer mensen die het ouderwetse tv-abonnement vaarwel zeggen, om alleen nog maar televisie te kijken via internet. In de Verenigde Staten maakt deze groep, die ook wel cable cutters wordt genoemd, een exponentiele groei door.

Cable cutters

In Nederland is deze ontwikkeling schoorvoetend begonnen, maar de eerste mensen hebben zich al bij Televizier gemeld. Deze hippe tv-kijkers betalen -net als iedereen- belastinggeld om programma’s van de Publieke Omroep te bekijken, maar ze kunnen de uitzendingen niet eens in HD zien. Waarom is dit niet mogelijk?

Uitzending Gemist 

De NPO wil zoveel mogelijk gelijktijdige kijkers van beeld kunnen voorzien, en dat blijkt lastiger dan het lijkt. Om dit doel te bereiken moet er rekening worden gehouden met de maximale capaciteit van de website, en die valt wat tegen. De NPO heeft momenteel geen budget om de capaciteit wat op te schroeven, waardoor we de uitzendingen de komende tijd nog niet in HD kunnen bekijken. Balen dus.

HD

De NPO onderzoekt momenteel wel de mogelijkheid om bij belangrijke evenementen het aantal gelijktijdige kijkers te kunnen uitbreiden, maar het is nog niet duidelijk of de beeldkwaliteit hierdoor beter wordt.

Betalen

Iedereen die zich mateloos ergert aan de lage resolutie van Uitzending Gemist kan de programma’s in hoge kwaliteit terugkijken middels een betaald abonnement bij NPO Plus. We moeten de portemonnee dus opentrekken voor HD-kwaliteit.

Uit een rapport van Stichting Kijkonderzoek blijkt overigens dat het percentage uitgesteld kijken binnen zes dagen na de uitzending steeg van 4,5% (2013) naar 5,0% (2014) van de totale kijktijd.

Reageren