Waarom kijken we zo graag naar kookprogramma's?

11 Mei 1912 15:10 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Waar we het in de jaren negentig nog moesten doen met de pogingen van Joop Braakhekke en Cas Spijkers, is het aantal kookprogramma's de laatste jaren geëxplodeerd.

Het stikt op tv van de kookprogramma's: MasterChef, Topchef, 30 Minute Meals, Junior MasterChef, Herrie XXL, Born2Cook, Wie is de chef?, Over de Kook, Eten en Daten, Nigella Bites. En met 24Kitchen heeft Nederland sinds kort zelfs een kookkanaal met 24 uur, zeven dagen in de week kookprogramma's. Als je echt zou willen, kun je de hele avond kijken hoe anderen staan te koken.

Hoeveelheid kookprogramma's
Gek genoeg heeft de enorme hoeveelheid kookprogramma’s op televisie er niet toe geleid dat we met z’n allen virtuoze koks zijn geworden. Nederlanders zijn sinds de jaren zestig juist veel minder tijd in de keuken gaan spenderen. Daar zijn verschillende redenen voor. Er is een enorme hoeveelheid kant- en klaarmaaltijden voorhanden, die soms ook nog eens best goed smaken. We werken met z’n allen (maar vooral vrouwen) ook nog eens veel meer. Als je om half zeven thuis komt is het veel makkelijker om tv-koks het ‘vuile’ werk op te zien knappen in hun kookprogramma's dan om zelf eens lekker pasta te gaan kneden. Zij doen het bovendien een stuk sneller.

Stoommaaltijd tijdens kookprogramma's
Het liefst zitten we met onze stoommaaltijd of met een diepvriespizzaatje te op de bank te kijken hoe wedstrijd- of hobbykoks zich tijdens kookprogramma's in het zweet werken om de lekkerste gerechten te bereiden. Eten doe je tenslotte ook met je ogen.

De bekendste tv-koks met kookprogramma's
Er zijn nogal wat tv-koks tegenwoordig. Dit zijn de bekendste:
- Jamie Oliver
- Herman den Blijker
- Robert Kranenborg
- Julius Jaspers
- Rudoph van Veen
- Alain Caron

Best bekeken kookprogramma's
De kookprogramma's die het best zijn bekeken worden zijn:
- Topchef (op RTL5)
- MasterChef (op Net5)
- HerrieXXL (op RTL4)
- 24Kitchen

Welk kookprogramma en welke kok vinden jullie het leukst?

Nieuw: Alles voor koken, tafelen en huishouden

Meer over