Wallander: een Brit in Zweden

Zweden brengt populaire schrijvers voort, afgelopen zomer zag je overal de Millenium Trilogie van Stieg Larsson opduiken. Toch kan hij niet tippen aan Henning Mankell; zijn werk ging wereldwijd al meer dan 25 miljoen keer over de toonbank. Dat succes is mede te danken aan de spannende televisiereeks rondom detective Wallander.

Ook in Engeland – toch de bakermat van het genre – werd de detective uit Zweden omarmd. De BBC besloot daarom drie boeken te verfilmen met de gevierde acteur Kenneth Branagh in de titelrol.

Eigenzinnig en nors
De Noord-Ier die vier Oscarnominaties op zak heeft en dit jaar nog te zien was in Valkyrie en The Boat That Rocked, zet zeer overtuigend de eigenzinnige en wat norse Kurt Wallander neer.

Voor de trouwe kijker is het misschien even wennen dat deze verfilmingen Engelstalig zijn, maar om de typische sfeer niet te verliezen, werd de serie wel in Zweden opgenomen.

In deze eerste aflevering is Wallander getuige van de zelfverbranding van een meisje. Niet lang daarna volgt een serie moorden, die weinig verband met elkaar lijken te houden…

Dit jaar werden de Britse Wallander-verfilmingen beloond met vier Bafta-awards, waaronder die voor Beste dramaserie.

Reageren