Wat doet Art Rooijakkers om fit te blijven?

Art Rooijakkers (37) presenteert Operatie NL Fit. Doel: Nederland fitter en gezonder maken. Wat doet Art er zelf aan om in conditie en op gewicht te blijven?

Wat betekent eten voor jou?

"Ik ben in Brabant opgegroeid. Als we op zondagmiddag bij mijn oma op visite gingen, lagen de blokjes kaas en worst al bij binnenkomst op tafel. En wanneer er bij ons thuis een verjaardagsfeest was, werd er een enorme overdaad aan hapjes geserveerd: gehaktballen, bitterballen, pasteitjes, kippenpootjes. In de cultuur waar ik ben opgevoed, staat eten voor gezelligheid. In mijn DNA staat dan ook ergens gegrift: eten = gezellig.”

Waarin onderscheidt Operatie NL Fit zich van andere afvalprogramma's?

"De mensen die daaraan meedoen, hebben vaak een ernstige vorm van obesitas. Onze vijf aanvoerders, die hun ongezonde leefwijze drastisch gaan omgooien, hebben dat niet. Ik denk dat veel Nederlanders zich eerder herkennen in de man die op kantoor een kroketje te veel eet of de jonge moeder die haar zwangerschapskilo’s niet kwijtraakt.”

Moet jij ook iets veranderen aan je leefwijze?

"Ik moet echt wat beter op mijn eetpatroon letten. Een pot drop vreet ik in no time leeg. Ik kan snoepen tot ik misselijk word. Mijn grootste zwaktes? Snoep, bitterballen en alcohol. De persoon die de combinatie bier en bitterballen heeft uitgevonden, verdient de Nobelprijs.”

Moet je hard trainen om straks in het programma aan de 5 kilometer-loop mee te kunnen doen?

"Ik hoef er niet vreselijk hard voor te trainen. Ik doe al van alles: fitness, tennis, squash, hardlopen, voetballen. Ik heb altijd al gesport, maar sinds een jaar of drie doe ik dat een stuk intensiever, omdat het nodig is. Anders vliegen de kilo’s eraan.

Ik heb natuurlijk een beroep waarbij uiterlijk van belang is. Ik kan moeilijk met meer dan honderd kilo op een rots Wie Is De Mol? gaan presenteren. Maar ik heb ook bij vrienden gezien hoe zij de laatste jaren wat kilo’s erbij kregen. Dat ­probeer ik voor te zijn.”

Wat adviseer je kijkers die meer moeten sporten, maar moeilijk in beweging zijn te krijgen?

"Net als heel veel Nederlanders moet ik me er vaak toe zetten om in actie te komen. Daarom sport ik het liefst met iemand anders of in groepsverband. Als ik ga hardlopen, spreek ik ook het liefst met iemand af, want anders doe ik het niet. Bovendien komt er dan het winners-aspect bij kijken. Ik beleef ­vooral veel plezier in het ­sporten als ik win, haha.”

Reageren